Budou v Německu kamery sledovat řidiče na dálnicích?

14 června 2023, 10:08

Německé úřady stále důkladněji zkoumají statistiky nehodovosti na dálnicích. Závěry, které z těchto analýz vyvozují, jsou celkem jednoznačné. Nedostatek koncentrace řidičů je příčinou obrovského množství nebezpečných dopravních situací a nehod. Proto se na německých dálnicích testují inteligentní kamery, které mají zvýšit bezpečnost.

O tom, jak důležité je soustředění řidiče při řízení, asi není třeba nikoho přesvědčovat. Stejně tak je všem jasné, že nejčastěji řidiče rozptyluje chytrý telefon. Německé úřady se rozhodly bojovat proti telefonujícím řidičům pomocí moderních technologií.

Německý nápad jak na řidiče používající telefon za jízdy

V Německu je za telefonování za jízdy řidiči udělena pokuta 100 eur a jeden trestný bod. V ČR je to zatím až 1000 Kč na místě a 2 body, nicméně se počítá se zvýšením sankcí za tento přestupek. Problémem našich západních sousedů však není velké množství pokut ukládaných řidičům, ale míra odhalování této praxe, zejména na dálnicích.

Právě nehody na těchto komunikacích patří k nejnebezpečnějším, a to kvůli vysoké rychlosti vozidel, která se po nich pohybují. Proto německá spolková země Porýní-Falc testovala inovativní zařízení, které se pravděpodobně stane postrachem řidičů s mobilním telefonem v ruce.

Kamera, která se dívá dovnitř automobilů

Nápad našich západních sousedů není příliš komplikovaný. V loňském roce byla podél dálnic v Trevíru a Mohuči postavena speciální kamera. Byla namontována v určité výšce, což toto zařízení odlišovalo od tradičních radarů na měření rychlosti. Každopádně místo měření rychlosti nebo snímání registračních značek se objektiv této kamery díval skrz čelní skla vozidel a sledoval ruce řidiče.

Umělá inteligence zpracovávala obraz z kamery v reálném čase. Když zjistila, že řidič drží v rukou chytrý telefon, okamžitě pořídila fotografii potenciálního přestupku a odeslala ji speciálně vyškoleným policistům. Ti následně ověřili, zda řidič opravdu spáchal přestupek. Tresty však prozatím neukládali, protože německé zákony zatím neumožňují oficiální používání takových zařízení.

Cíle a efekty testů inteligentních kamer na dálnicích

Ministr vnitra spolkové země Porýní-Falc Michael Ebling shrnul výsledky pilotního programu a uvedl, že v roce 2022 došlo v jeho spolkové zemi k 1 041 nehodám způsobeným nepozorností řidiče. Statistiky z testů dokládají význam takové kontroly. V první fázi testování, která probíhala od června do srpna na dálnici 602, bylo za 46 dní zjištěno 327 přestupků. Ve druhé fázi testování, která probíhala od září do listopadu na dálnici A 60, zaznamenala inteligentní kamera za pouhých 42 dní dokonce 941 přestupků souvisejících s nepozorností za jízdy. Stojí za zmínku, že takové inteligentní kamery pro sledování pozornosti řidičů se používají již několik let v Nizozemsku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!