Otevření rozšířeného závodu společnosti MAN v Krakově

24 května 2023, 11:39

Po 16 měsících dokončila společnost MAN rozšíření svého výrobního závodu v Krakově. Výroba nákladních automobilů již probíhá ve třech směnách a bude se navyšovat až do konce roku. Tato investice stála MAN přibližně 200 milionů eur.

Rozšíření závodu MAN zvýšilo konkurenceschopnost společnosti

Závod se zvětšil zhruba o třetinu své původní rozlohy a nyní zabírá 41 hektarů, což je rozloha téměř 60 fotbalových hřišť. Rozšíření zahrnovalo halu o rozloze 32.000 m2 pro výrobu kabin a halu o rozloze 10.000 m2 pro centrum úprav nákladních vozidel a finální montáž.

„Rozšíření závodu je klíčovou součástí transformace společnosti MAN. Zásadně jsme restrukturalizovali naši výrobní síť a díky tomu jsme v dnešní složité době mnohem konkurenceschopnější,” řekl při slavnostním otevření Alexander Vlaskamp, generální ředitel společnosti MAN Truck & Bus SE.

Nejen těžké nákladní automobily

Před rozšířením se v krakovském závodě vyráběly pouze těžké nákladní automobily, ale od nynějška to budou také lehké a středně těžké vozy. Po přestavbě bude každý den z montážní linky sjíždět přibližně 300 vozidel a kabin, což je třikrát více než dříve. Školení nových zaměstnanců z oblasti systémů a nástrojů proběhlo v mnichovském závodě, aby byly zajištěny jednotné standardy v celé výrobní síti.

Závody v Krakově a Mnichově budou tvořit dvojici vyrábějící elektrická a spalovací vozidla

Díky převzetí výroby lehkých a středně těžkých sérií je krakovský závod nyní schopen pokrýt celou řadu nákladních vozidel MAN. Krakov vyvažuje kapacitu výroby těžkých vozidel hlavního závodu v Mnichově, kde je potřeba uvolnit prostor pro smíšenou výrobu konvenčních a bateriových nákladních vozidel. Mnichov v současné době prochází přestavbou za účelem elektrifikace nabídky. Výroba prvního nákladního automobilu MAN eTruck by zde měla být zahájena již v příštím roce.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!