Scania uvádí zcela novou řadu autobusů Fencer

7 září 2022, 13:35

Scania rozšiřuje svou nabídku městských a meziměstských autobusů o model Fencer. Autobus je stejně jako nedávno představená nejnovější generace zavedených modelů Citywide a Interlink postavený na zcela nové platformě. Díky výrobní spolupráci se společnosti Higer nabídne vysokou kvalitu danou nejen špičkovým šasi a úspornými motory Scania za atraktivní cenu. V Česku je k dispozici již nyní: v městské a příměstské verzi f1 a meziměstské f6. Oficiální česká výstavní premiéra nového modelu proběhne na veletrhu Czechbus ve dnech 22-24. listopadu 2022. Model f1 mohou dopravci, kteří projeví zájem, otestovat.

Scania Fencer

„Scania Fencer je moderní a atraktivní řadou autobusů. Stejně jako u autokarů řady Touring je její podoba výsledkem několikaleté spolupráce mezi inženýry společností Scania a Higer,“ vysvětluje Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK). „Na trh uvádíme úsporné, cenově zajímavé vozidlo, které lze na míru přizpůsobit požadavkům českých provozovatelů autobusové dopravy.“ Modulární konstrukce autobusu přitom pomáhá zkrátit dodací lhůty a nabízí snadnou opravitelnost díky záměnným dílům.

Nový autobus zaujme svým moderním jednoduchým designem, který je inspirován moderními velkoměsty. Provedení navíc pomáhá snadnému nástupu a použití nezávislého zavěšení předních kol (u autobusů s šířkou 2,55 metru) umožnilo rozšířit i uličku pro cestující na 900 mm pro snadnější pohyb v interiéru. Ten je navržený tak, aby nepůsobil dobře jen jako nový, ale i během celé životnosti autobusu. Je řešen tak, aby se snadno čistil a uklízel.

Vylepšení doznal i prostor pro řidiče. Sedadlo nabízí plynule nastavitelný sklon, upravit lze i polohu přístrojového panelu a flexibilně se dají rovněž rozmístit všechny potřebné ovladače. Změny na podvozku řidičům přinášejí rovněž lepší ovladatelnost, snadné manévrování zajistí také zmenšený poloměr otáčení. Atmosféře na palubě napomůže i lepší utlumení hluku a vibrací a také klimatizace.

Scania Fencer

Fencer je postavený na nové podvozkové platformě, která byla od začátku navržena s ohledem na budoucnost. Důraz tedy klade na vysokou provozuschopnost a spotřebu paliva, která je v porovnání s předchozími modely až o 21 % nižší.

„Snížení spotřeby je dáno především vyšší účinností motorů a převodovek, snížením hmotnosti a přidáním systému stop-start,“ vysvětluje Martinů.

V nabídce bude celá řada pohonných ústrojí. Z počátku bude Fencer dostupný s vyzkoušenými a výborně hodnocenými sedmi- a devítilitrovými naftovými motory. Stejně jako všechny dieselové motory Scania mohou i tyto pracovat na bionaftu nebo čisté HVO, tedy hydrogenovaný rostlinný olej, který umožňuje ušetřit až 90 % emisí CO2. Již nyní je Fencer také k mání rovněž s motory na stlačený zemní plyn (CNG) nebo bioplyn (CBG). Do budoucna portfolio rozšíří rovněž hybridní a čistě elektrická pohonná ústrojí.

Nízké spotřebě napomáhá i výrazně snížená hmotnost. Samotný podvozek je lehčí o dvě procenta, tedy o více než 100 kilogramů. Úspory přitom nikterak neovlivňují robustnost celého řešení. Naopak přední náprava byla zesílena, takže je možné ji zatížit až 8,2 tunami. Velkou roli na snížení hmotnosti má i použití odlehčené kompozitní karoserie, která je až o 500 kilogramů lehčí.

Snížená hmotnost nemá vliv na bezpečnost. Scania Fencer je navíc osazen celou řadou asistenčních systémů, které mohou nehodám zcela zabránit. V nabídce nechybí varování před srážkou se zranitelnými účastníky dopravy (chodci, cyklisty), hlídání slepého úhlu, adaptivní tempomat, sledování bdělosti řidiče nebo pokročilé nouzové brzdění.

Scania Fencer je aktuálně k dispozici ve verzi f1, která je typickým částečně nízko podlažním příměstským autobusem se sníženým nástupem (low entry), a ve verzi f6, což je meziměstské vozidlo s vyšší podlahou (low decker). V nabídce jsou dvounápravové verze s délkou od 10,8 do 13,2 metru. V budoucnu je doplní třínápravové varianty s délkou od třinácti do patnácti metrů a rovněž 18metrové třínápravové kloubové autobusy.

Pro maximální bezpečnost sám zpomalí u školy

Podobně jako u ostatních autobusů nabízí Scania i v případě modelu Fencer širokou paletu služeb. V nabídce jsou mimo jiné nejrůznější servisních kontrakty, které zahrnují i možnost podílet se na provozu servisu ve vlastním depu dopravce. Spotřebu mohou dále snížit školení řidičů, při nichž se naučí efektivněji ovládat vozidlo. Díky službám podpory a hodnocení se pak dá řidičský styl porovnávat s dalšími.

Mezi služby, které pomáhají se správou flotily, patří i aplikace Scania Zone. S její pomocí lze v předdefinovaných částech měst snížit maximální rychlost autobusu pro zvýšení bezpečnosti a další redukci spotřeby.

Na autobusy řady Scania Fencer je standardně poskytovaná záruka na 24 měsíců nebo 150.000 kilometrů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!