Volvo Trucks testuje nové nákladní vozidlo s nulovými emisemi

20 června 2022, 11:56

Představte si nákladní vozidlo, které vypouští pouze vodní páru, ve vozidle si samo vyrábí vlastní elektřinu a má dojezd až 1.000 km. S palivovými články poháněnými vodíkem je to možné a společnost Volvo Trucks začala testovat vozidla využívající tuto novou technologii.

K dekarbonizaci dopravy již dnes Volvo Trucks nabízí bateriová elektrická nákladní vozidla a nákladní vozidla, která využívají obnovitelná paliva, jako je bioplyn. V druhé polovině tohoto desetiletí přibude do jejího produktového portfolia třetí CO2 neutrální varianta – elektrická nákladní vozidla s palivovými články poháněná vodíkem.

„Tuto technologii vyvíjíme již několik let a je skvělé vidět první nákladní vozidla, které úspěšně jezdí na testovací trase. Kombinace elektrického akumulátoru a elektrického pohonu s palivovými články umožní našim zákazníkům zcela eliminovat emise CO2 z jejich nákladních vozidel, bez ohledu na dopravní úkoly,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.

Elektrická nákladní vozidla s palivovými články budou mít provozní dojezd srovnatelný s mnoha dieselovými nákladními vozidly – až 1.000 km – a dobu doplňování paliva méně než 15 minut. Celková hmotnost může být kolem 65 tun nebo i vyšší a dva palivové články mají kapacitu na výrobu 300 kW elektřiny přímo ve vozidle.

Zákaznické pilotní projekty začnou za několik let a komercializace je plánována na druhou polovinu tohoto desetiletí.

„Elektrická nákladní vozidla s palivovými články poháněná vodíkem budou zvláště vhodná pro dlouhé vzdálenosti a těžké a energeticky náročné úkoly. Mohou být také možností v zemích, kde jsou možnosti nabíjení baterií omezené,“ říká Roger Alm.

Vyrábí si vlastní elektřinu

Palivový článek vyrábí svou vlastní elektřinu z vodíku přímo ve vozidle, místo aby byl nabíjen z externího zdroje. Jediným emitovaným vedlejším produktem je vodní pára.

Palivové články bude dodávat společnost cellcentric – společný podnik mezi Volvo Group a Daimler Truck AG. Cellcentric postaví jedno z největších evropských zařízení na sériovou výrobu palivových článků, speciálně vyvinutých pro těžká vozidla.

Technologie palivových článků je stále v rané fázi vývoje a nová technologie přináší mnoho výhod, ale také před námi stojí některé výzvy. Jednou z nich jsou rozsáhlé dodávky zeleného vodíku*. Dalším je skutečnost, že infrastruktura pro doplňování paliva pro těžká nákladní vozidla musí být teprve vybudována.

* Zelený vodík se vyrábí pomocí obnovitelných zdrojů energie, jako je vítr, voda a slunce.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!