Vybrané mýtné rostlo v květnu o 10 %, dopravci uhradili 1,3 mld korun

15 června 2022, 13:21

Po váhavém dubnu, který přinesl mírný pokles v počtu mýtných transakcí, se dopravci vrátili zpět na zpoplatněné komunikace. V pátém měsíci projeli na zpoplatněných komunikacích mýtné v celkové hodnotě 1,331 mld. korun (meziročně o 10,25 procenta více).

Rostl také počet mýtných transakcí, oproti květnu 2021 o 6 procent na 97,4 milionu. Uplynulý měsíc s druhým nejvyšším výběrem v historii tak potvrdil, že květen patří tradičně z pohledu nákladní dopravy v Česku k silnějším měsícům.

Další růst výnosů z výkonového zpoplatnění lze očekávat ve zbývajících měsících roku, když od 1. července 2022 dochází k rozšíření sítě zpoplatněných komunikací podle novelizované vyhlášky o užívání pozemních komunikací zpoplatněných mýtným.

„Rádi bychom na změnu upozornili především menší regionální dopravce, kteří se na uvedených komunikacích pohybují a doposud zde nemuseli platit mýtné. Je nutné, aby od 1. července 2022 měli na těchto úsecích silnic I. třídy řádně podepsanou smlouvu a vozidlo bylo vybavené palubní jednotkou. Registraci mohou provést online nebo na některém z více než 200 obchodních míst,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll.

Ke konci května bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 683 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho 167 tisíc vozidel má domácí registrační značky, zbylá vozidla mají registrační značky ze zahraničí. Počet vydaných palubních jednotek dopravcům dosáhl 556 tisíc kusů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!