CEVA Logistics a Kodiak Robotics používají k přepravě nákladu autonomní kamiony

12 dubna 2022, 15:22

CEVA Logistics navazuje partnerství se společností Kodiak Robotics, Inc, která se specializuje na autonomní vozidla. Týká se doručování nákladu pomocí autonomních nákladních vozidel na několika trasách v americkém státě Oklahoma. Za zmínku stojí, že společnosti Kodiak a CEVA se staly prvními společnostmi, které v této lokalitě tento typ dopravy organizují.

CEVA Logistics a Kodiak Robotics autonomní kamiony

„Společnost CEVA se rozhodla spolupracovat s předními poskytovateli automatizace a robotiky, jako je Kodiak se svými osvědčenými autonomními technologiemi, aby vytvořila novou hodnotu pro operace dodavatelského řetězce našich zákazníků,“ říká Shawn Stewart, prezident a výkonný ředitel CEVA Logistics North America. „Ve společnosti CEVA definujeme inovace jako realizaci nových nápadů, které mají obchodní dopad. Naše partnerství se společností Kodiak přinese našim zákazníkům ještě větší přidanou hodnotu, zejména v souvislosti se současnou krizí v dodavatelském řetězci a přetrvávajícím nedostatkem řidičů.“

CEVA ve spolupráci se společností Kodiak poprvé autonomně doručila náklad v listopadu 2021 a nyní každý týden přepravuje zboží na 322 km dlouhé trase Dallas-Fort Worth-Austin v Texasu. V únoru 2022 společnosti rozšířily partnerství o novou trasu mezi Dallasem-Fort Worth a Oklahoma City v nákladním pruhu mezistátní silnice 35. Úsek dlouhý 322 km spojuje dallaskou pobočku společnosti CEVA s místem vykládky v Oklahoma City. Na obou trasách je autonomní tahač Kodiak připojen k návěsu CEVA, který převáží spotřební zboží.

Kromě těchto dvou tras ve spolupráci se společností CEVA doručuje společnost Kodiak Robotics od poloviny roku 2019 denně náklad mezi Dallasem a Fort Worth a Houstonem. A od poloviny roku 2021 společnost Kodiak Robotics rozváží každý týden náklad na trase Dallas-Fort Worth-San Antonio.

Společnost CEVA má rozsáhlé zkušenosti s integrací automatizace a robotiky do operací smluvní logistiky i řízení dopravy. V Severní Americe disponuje flotilou 2 449 řidičů, a proto se zajímá o využití technologie autonomního řízení a s tím spojené možnosti, jak ulevit svým zaměstnancům.

Společnost Kodiak vyvíjí systém autonomního řízení Kodiak Driver, který má zvýšit bezpečnost a efektivitu silniční dopravy. Kodiak Driver, navržený speciálně pro dálkové nákladní vozy, využívá Iris LiDAR společnosti Luminar, radar ZF, 360stupňové skenování LiDAR společnosti Hesai a řadu kamer, které každou sekundu zachytí a zpracují stovky megabajtů vjemových dat. Díky senzorům vozidlo “vidí”, co se děje kolem něj, v různých vzdálenostech a za různých povětrnostních podmínek. To umožňuje bezpečnou jízdu vysokou rychlostí povolenou na dálnicích. Systém autonomního řízení Kodiak zvyšuje bezpečnost všech účastníků silničního provozu, pomáhá zachraňovat životy, zvyšuje efektivitu sítě, snižuje náklady a emise a zlepšuje kvalitu práce řidičů nákladních vozidel.

Partnerství společností CEVA a Kodiak je důležitým krokem k dlouhodobému cíli, kterým je integrace technologie Kodiak do vozového parku společnosti CEVA v Severní Americe.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!