Continental vydává aktualizovaný přehled národních pravidel pro zimní období

13 října 2021, 14:04

Právní požadavky upravující zimní výbavu na nákladních automobilech a autobusech se v mnoha zemích Evropy poměrně liší. Například v Dánsku, Itálii a Nizozemsku neexistuje žádná obecná povinnost obouvat na nákladní automobily zimní pneumatiky. Naproti tomu Německo, Rakousko a Španělsko zavedly konkrétní předpisy vztahující se na používání zimních pneumatik.

Francie zpřísnila své předpisy ohledně zimní výbavy pro rok 2021 podle norských předpisů. Nedlouho před termínem přezutí na zimní pneumatiky tedy společnost Continental vypracovala souhrn aktuálních předpisů – včetně nejdůležitějších změn – pro řidiče nákladních automobilů a autobusů a správce vozových parků.

Nová brožura společnosti Continental s názvem „Zvládněte zimu s jistotou“ se zabývá nároky, které na pneumatiky kladou podmínky na silnici v zimních měsících, a poskytuje užitečné know-how v oblasti pneumatik pro zimní období. A tento výrobce pneumatik završil své široké portfolio zimních pneumatik řadou zimních pneumatik Scandinavia Generation 3.

Tyto pneumatiky jsou navrženy tak, aby si poradily s extrémně náročnými zimními podmínkami, a mohou se pyšnit vysokou trakcí, aniž by došlo ke snížení kilometrového výkonu. Společnost Continental poskytuje svým zákazníkům působivou nabídku jako mezinárodní odborník na řešení a služby – a to jak svou řadou nových produktů, tak souborem svých protektorovaných pneumatik. Do portfolia zimních pneumatik byly přidány nové protektorované produkty.

Důležité změny v požadavcích na zimní pneumatiky ve čtyřech zemích

V některých klíčových evropských tranzitních zemích – jako je Německo, Rakousko, Švýcarsko, Belgie a Polsko – nebyly v požadavcích na zimní výbavu nákladních automobilů a autobusů v porovnání s loňským rokem provedeny žádné změny. Ve Francii je zimní výbava již povinná na speciálně označených silnicích. Nové pravidlo se nyní týká přímo označení 3PMSF a nikoli pouze označení M+S a ovlivňuje osobní automobily i nákladní automobily. V období od 1. 11. do 31. 3. se dle uvážení jednotlivých francouzských departmentů vztahují ustanovení o zimní výbavě na určité silnice označené dopravními značkami B26 [povinné sněhové řetězy] a B58/B59 [povinné zimní pneumatiky]:

Nákladní automobily bez návěsů a autobusy musí mít ve výbavě sněhové řetězy pro nasazení minimálně na dvě hnaná kola nebo musí mít alespoň na dvou řízených kolech hlavního systému řízení a alespoň na dvou hnaných kolech obuté pneumatiky s označením M+S a 3PMSF (až do 1. 11. 2024 budou stále akceptovány pneumatiky buďto s označením M+S, nebo s označením 3PMSF). Nákladní automobily s návěsy musí mít ve výbavě sněhové řetězy pro nasazení minimálně na dvě hnaná kola.

Toto nařízení platí od 1. listopadu do 31. března dle uvážení místních úřadů.  Norsko již od sezóny 2020/2021 požaduje zimní pneumatiky se symbolem 3PMSF na hnané ose a přední řízené ose. Volně se otáčející osy musí být opatřeny pneumatikami se symbolem 3PMSF nebo označením M+S.

Kompletní brožura je ke stažení ve formátu PDF.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!