Dachser dal před 50 lety světu logistiky výměnné nástavby

1 září 2021, 11:13

Výměnná nástavba – standardní kontejner pro sběrnou službu –  letos slaví své 50. narozeniny. Mezinárodní logistický provider Dachser stál doslova u jejího zrodu. Koncept výměnné nástavby vyvinul, inspirován námořními kontejnery, Thomas Simon, zeť zakladatele společnosti, na konci šedesátých let. Výměnná nástavba se v pozemní logistice stala převratnou novinkou, která revolučním způsobem ovlivnila celé odvětví.

Regulované a standardizované rozměry jsou charakteristickým znakem těchto přepravních kontejnerů a významně zlepšily flexibilitu a efektivitu manipulace s nimi a další související procesy. Byl to právě Thomas Simon, kdo přišel s myšlenkou převést tento model a s ním systém používaný v námořních přepravách do  pozemních přeprav v Evropě. Vypracoval plány pro standardizované přepravní kontejnery, které by bylo možné od tahače odpojit a mezi tahači vyměňovat, a společně se společností Kögel Trailer vývoj dokončil. Se standardizovanými rozměry a sklopnými nohami, které jsou jejími charakteristickými znaky, se výměnná nástavba narodila v roce 1971.

Během pouhých třech let převedl Dachser celý svůj vozový park na tyto nové přepravní kontejnery. Standardizace systému výměnných nástaveb pak následovala v roce 1980.  V současné době DACHSER převádí celou svoji flotilu semi-trailerů ve své divizi European Logistics na takzvané mega trailery, které nabízejí více vnitřního ložného prostoru.

„Chceme se stát prvním významným poskytovatelem sběrné služby v Evropě, který bude používat mega trailery místo standardních návěsů,“ uvádí Alexander Tonn, COO Road Logistics skupiny Dachser.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!