Brexit a doprava 2021? Změny ve všech oblastech

16 března 2021, 15:29

Po dlouhých 47 letech členství v EU vystoupilo ke dni 31. ledna 2020 Spojené království z Evropské unie. Přechodné období trvalo do 31. prosince 2020, během té doby díky předpisům EU vše fungovalo na obvyklé bázi, a tudíž se pro spotřebitele, podniky, investory, občany ani studenty nic nezměnilo. Dne 1. ledna 2021 však vstoupila v platnost Dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a UK, která upravuje vzájemné vztahy právě po přechodném období.

Brexit

Během doby, kdy trvalo tzv. přechodné období, byl veškerý pohyb zboží mezi UK a EU brán jako obchod ve vnitřním trhu Evropské unie, a tudíž bez kontrol, platby cla a celního odbavování a zboží. To bylo předmětem obchodu mezi Spojeným královstvím a členskými státy EU a bylo vykazováno do systému Intrastat.

Nový rok a nové podmínky

Spojené království ke dni 1. 1. 2021 vystoupilo z jednotného trhu a zároveň i opustilo celní unii, a tudíž se na něj nevztahuje dohoda o volném pohybu zboží. Strany se však shodly na dohodě volného obchodu, v rámci které by se neměly uplatňovat kvóty ani cla. Zároveň se strany dohodly na dalších podmínkách, které by měly zabezpečit férovou hospodářskou soutěž. Změny neminou nikoho. Čeká nás spousta novinek v různých oblastech od exportu zboží do UK, po obchod i cestování.

„Velmi dlouho se nevědělo, jak bude vypadat konečná dohoda o pohybu zboží mezi EU a GB. To se na poslední chvíli podařilo vyjasnit a nyní víme, že většina dopravců obnovuje pozemní spoje do Velké Británie. Je pravděpodobné, že se nyní současně začne převážet více zboží, proto je možné počítat i se zpožděními v doručení,“ říká Přemysl Lukeš, výkonný ředitel kurýrní společnosti Der Kurier.

Změny ve všech oblastech

Od prvního ledna 2021 tak Spojené království nemůže využívat benefity, které plynou ze zásad volného pohybu zboží, osob i služeb. V souvislosti s brexitem přišli britští dodavatelé o automatický nárok, v rámci kterého mohli nabízet své služby po celé Evropské unii,“ podotýká Michala Soukupová, ze společnosti Tp Consulting.

V současnosti existují případy, kdy je pro splnění podmínek nutné mít sídlo v EU, a je tedy nutné se coby firma v Evropské unii „usadit“. Pokud chtějí obchodníci i poskytovatelé služeb z Evropské unie i nadále působit v Británii, musí splnit místní předpisy. Například musí splňovat odbornou kvalifikaci, předpisy ohledně dopravy i přepravy a mnohé další.

Stručně a přehledně

Co je aktuálně potřeba k vývozu či dovozu z GB?

  • U všech zásilek je vyžadovaná celní deklarace.
  • K zásilkám je třeba přiložit obchodní fakturu a nákladový list.
  • Celní doklady musí být vytvořené v tomto roce.
  • Zboží do 150 EUR je vyjmuté ze cla.
  • Vzorky a zásilky s nízkou hodnotou lze posílat na pro forma fakturu.
  • Firma musí mít EORI číslo.

„Důležitý je též původ zboží. Je možné, že i další pravidla se budou dále na základě dohod mezi EU a GB v průběhu roku měnit,“ dodává Přemysl Lukeš z Der Kurier.

Kontroly a byrokracie

Momentálně by neměly být ve hře žádná cla, která by se uvalovala na zboží převážené mezi Evropskou unií a mezi Spojeným královstvím.

Vše by se však mělo zpřísnit o kontroly a různorodou a momentálně poměrně komplikovanou administrativní činnost, které obchod výrazným způsobem zpomalí a zkomplikuje. Nehledě na finanční stránku, v rámci které se vše prodraží. Již v současnosti, z kraje nového roku, podniky pociťují výpadek pravidelných dodávek zboží,Michala Soukupová, ze společnosti Tp Consulting.

Důsledky? V Česku dočasně zavřely britské supermarkety

V uplynulých měsících oznámily uzavření svých kamenných prodejen některé britské řetězce. Vyzvaly své zákazníky k dokoupení zásob suchých potravin a zároveň jeden z klíčových oznámil, že od 15. ledna 2021 zavírá. V rámci protiepidemických opatřeních je omezen veškerý prodej zboží jen na potraviny, a proto se britskému řetězci zaměřujícímu se převážně na prodej textilu momentálně nevyplácí. Zejména ve chvíli, kdy má vlivem brexitu regály s potravinami poloprázdné.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!