LKQ Europe podporuje palivo „ze vzduchu a vody“

26 ledna 2021, 16:04

Zní to jako aprílový žert, přesto se jedná o trend budoucnosti, ke kterému směřují přední hráči v současném automobilovém průmyslu – syntetická e-paliva na bázi vodíku. Ve snaze podpořit výrobu a používání těchto klimaticky neutrálních e-paliv se LKQ Europe v prosinci minulého roku připojila k mezinárodnímu sdružení eFuel Alliance. Jaké jsou přednosti paliva „ze vzduchu a vody“?

E-paliva jsou stále diskutovanější nejen u našich západních sousedů. V provedení e-nafta nebo e-benzín je lze využívat beze změny ve stávajícím vozovém parku se spalovacími motory. Mohou dokonce pohánět lodě i letadla. Jsou klimatický neutrální a mohou významně pomoci ve snižování CO2, v atmosféře. Společně s elektromobily tedy představují e-paliva budoucnost dopravy.

Elektromobily versus e-paliva

Ekologická palivaPodíl elektromobilů na 21 největších evropských trzích a ve Spojeném království má do konce roku 2030 dosáhnout 9,8 procenta, což mimo jiné nepostačí ke splnění klimatických cílů EU. Podle LKQ proto budou tekutá syntetická paliva nezbytná pro udržitelný provoz stávajícího vozového parku, protože spalovací motor bude nadále dominovat po mnoho dalších let. E-paliva nevyžadují novou infrastrukturu čerpacích stanic ani nové pohonné jednotky, což z nich dělá pro spotřebitele rozumnou alternativu vůči poměrně vysoké ceně elektrického vozidla. Jejich dojezdová vzdálenost a možnosti nabíjení navíc stále ještě nejsou pro mnoho řidičů praktické a dosažitelné.

„Zejména v regionech se slabou infrastrukturou zůstává spalovací motor zásadně důležitý. Používání e-paliv, jako jsou klimaticky neutrální e-nafta nebo e-benzín, by mohlo významně přispět k snížení CO2, a to při nižších nákladech,“ zdůrazňuje Arnd Franz, generální ředitel LKQ Europe.

E-paliva se vyrábějí z vodíku, který se vyčleňuje z vody a za pomoci CO2 z atmosféry se převádí do kapalného stavu. K tomu je zapotřebí elektřina, která se za tímto účelem získává z obnovitelných zdrojů energie (např. větrná, solární nebo vodní energie). Díky tomu jsou e-paliva vyráběna klimaticky neutrálním způsobem.

E-paliva mají stejné chemické vlastnosti jako běžná paliva, tedy petrolej, benzín nebo nafta. Tekutá e-paliva, jako je e-nafta, nebo e-benzín, lze přidávat do konvenčních paliv nebo je mohou zcela nahradit.

Článek spolu s dalšími novinkami naleznete v LKQ Infomag leden 2021.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!