Koupí evropského výrobce nákladních vozidel Číňané?

13 ledna 2021, 12:04

Jak uvedla agentura Reuters, čínský koncern FAW obnovil rozhovory s firmou IVECO, jejichž cílem je převzetí akcií italské značky Číňany.

Společnost CNH Industrial, majitel značky IVECO, ovládaná italským holdingem Exor, jedná s představiteli čínského koncernu FAW. FAW je státní společnost, která vyrábí osobní i nákladní automobily (pod značkou Jiefang) a autobusy, určené zejména pro asijský trh. Informaci potvrdil mluvčí CNH Industrial. Zdůraznil však, že samotné rozhovory automaticky neznamenají dohodu mezi stranami.

převezme FAW Iveco?

O závažnosti věci svědčí skutečnost, že se jedná již o druhé jednání obou stran. V prvním kole rozhovorů, které proběhlo na podzim loňského roku, nabídla společnost FAW částku přes 3 miliardy EUR za část společnosti zabývající se výrobou nákladních vozidel, autobusů a menšinový podíl v části vyrábějící průmyslové motory.

Nabídka byla tehdy odmítnuta a společnost CNH Industrial měla pokračovat v provádění svého předchozího restrukturalizačního plánu, který byl vypracován v roce 2019. Podle něho mělo dojít k oddělení části vyrábějící nákladní auta, autobusy a průmyslové motory od společnosti produkující průmyslové a zemědělské stroje. Plán se však zpozdil, hlavně kvůli problémům souvisejícím s koronavirovou pandemií. Mezitím měla CNH také jednat s další čínskou společností Shandong Heavy Industry Group, která údajně nabídla horší finanční podmínky než FAW.

IVECO je jedním z výrobců nákladních vozidel patřících do tzv. „velké sedmičky“. Převzetí značky by čínskému koncernu otevřelo cestu na evropský trh i do dalších regionů světa, kde jsou nabízeny vozy italské značky. Pro Číňany může být důležitá také skutečnost, že CNH Industrial spolupracuje s americkou společností Nikola, která vyvíjí nákladní vozidla poháněná vodíkovými články. Také určitě nejsou k zahození zkušenosti společnosti IVECO v oblasti pohonů využívajících LNG.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!