Dva týdny před startem nového mýtného systému je registrováno jen 51 % vozidel

20 listopadu 2019, 12:45

Do nového mýtného systému registrovali dopravci během osmi týdnů 234 tisíc vozidel, 51 % z očekávaného počtu 458 tisíc automobilů. Ve třetím týdnu před spuštěním nového mýtného systému rostl průměrný denní počet registrovaných vozidel, v souladu s očekáváním začínají registrovat automobily i dopravci, kteří nechali splnění povinnosti na poslední chvíli.

Velcí dopravci v režimu následného placení mýtného registrovali již 197 tisíc automobilů (128 % z plánovaného počtu). Menší dopravci, kteří jezdí po českých silnicích a dálnicích v režimu předplaceného mýtného, registrovali zatím pouze 12 % automobilů (37 tisíc).

„Dobrou zprávou je, že někteří dopravci využívají povinnost registrace k přechodu z režimu předplaceného mýtného do následného placení. I proto zde již máme zapsaných takřka o třetinu více automobilů, než jezdilo v post-paid režimu v současném mikrovlnném systému. Znamená to méně administrativy a menší náklady na provoz systému. Horší zprávou je, že stále zbývá zaregistrovat více než 200 tisíc automobilů,“ uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

V důsledku nedostatečné aktivity dopravců při registracích hrozí na začátku prosince zejména na hraničních přechodech s Polskem, Slovenskem a Německem vážné dopravní komplikace. Společnost CzechToll připravuje s ohledem na vážná rizika celou řadu opatření, která budou představena ve čtvrtek tento týden.

CzechToll pokračuje v intenzivní kampani v zemích, kde zbývá zaregistrovat nejvyšší počet automobilů. V minulém týdnu byla prověřena informovanost dopravců v Polsku: ve výzkumu agentury IPSOS vědělo o nutnosti registrace a instalace nové palubní jednotky 91 % dotázaných dopravních firem z Polska. Bohužel z těch, které ještě nemají nové palubní jednotky, počítá 54 % dotázaných s registrací až při první cestě do ČR.

Dva týdny před startem nového mýtného systému je registrováno jen 51 % vozidel

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!