Přehled hospodaření společnosti Scania za období leden – červen 2019

6 srpna 2019, 10:08

Společnost Scania shrnuje výsledky prvních šesti měsíců roku 2019.

Vůz Scania

Komentář Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele

„V prvních šesti měsících roku 2019 společnost Scania zvýšila čisté tržby na rekordních 77,3 miliardy SEK, což představuje nárůst o 17 % ve srovnání s předchozím rokem. Zisk vzrostl na nové historické maximum 9.444 milionů SEK, což znamenalo provozní marži 12,2 %. K vyššímu zisku pozitivně přispěl vyšší objem prodaných vozidel a služeb, měnové efekty a příznivější tržní mix. Postupné vyřazování dvojitých produktových řad rovněž zlepšilo nákladovou situaci ve výrobě, ačkoli některé zvýšené náklady stále přetrvávají v souvislosti s novou generací nákladních vozidel a zpracováváním nevyřízených dodávek zákazníkům vlivem předchozích narušení distribučního toku.

Zavedená opatření pro normalizaci úrovně nákladů proto zůstávají i nadále v platnosti a globální výrobní systém se přizpůsobuje normální situaci.

Poptávka po nákladních vozidlech v Evropě je stále silná. V Latinské Americe se trend poptávky odvíjí od pokračujícího oživení ekonomiky v Brazílii. Poptávka v Eurasii byla negativně ovlivněna zpomalením v Rusku. V Asii klesl počet objednávek ve srovnání s předchozím rokem zejména na Středním východě. Poptávka po autobusech a autokarech poněkud zpomalila kvůli nižšímu počtu přijatých objednávek na Středním východě. V segmentu motorů poptávka ve srovnání s předchozím rokem rovněž mírně klesla.

V rámci vozových parků zákazníků stále existuje vysoké využití kapacit a příjmy z poskytování služeb dosáhly v první polovině roku 2019 rekordní výše 14,3 miliardy SEK, což představuje nárůst o 9 %. Segment finančních služeb si udržel svůj trend zvyšující se ziskovosti a vykázal provozní výnosy 737 milionů SEK.

S podílem na evropském trhu přesahujícím 19,4 % se společnost Scania ujímá vedení ve statistikách registrace nákladních vozidel nad 16 tun v první polovině roku 2019. Úspěch lze přičíst zejména dobrému přijetí nové generace nákladních vozidel Scania ze strany zákazníků. Společnost Scania nabízí zákazníkům jasné výhody a v průběhu roku obdrželo nákladní vozidlo R 450 společnosti Scania prestižní ocenění Green Truck Award 2019 coby nejúspornější a nejekologičtější užitkový vůz ve své třídě. Díky tomu získala společnost Scania toto ocenění již třetí rok v řadě.“

hospodaření společnosti Scania za období leden - červen 2019

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!