Zpomalení hospodářského růstu dopadá na dopravní průmysl

31 července 2019, 10:39

Německo, Francie a státy Beneluxu jsou momentálně nejvíce postiženy celosvětovým zpomalením hospodářského růstu. Dokládají to aktuální čísla dopravního barometru Timocom, s nímž tato IT firma každé čtvrtletí dokumentuje vývoj nabídky a poptávky po dopravě v největší evropské burze nákladů.

Import a export v Evropě dle Timocom

 

Počet nabídek přeprav zadaných na trh prostřednictvím Timocom od začátku dubna do konce června 2019 klesl o 20 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku.

„Protekcionistická hospodářská politika vlády USA brzdí světový obchod, čímž zase klesá objem exportu. Státy orientované na export jako Německo, Francie a státy Beneluxu jsou tímto vývojem postiženy nejvíce“, říká obchodní analytik společnosti Timocom, David Moog.

Ve 2. kvartálu 2019 bylo zveřejněno 21.817.710 nabídek přes chytrou aplikaci „Smart App Přepravy“, díky které mohou firmy zadávat a vyřizovat své nabídky přeprav v burze nákladů. Ve stejném čtvrtletí předchozího roku jich bylo 27.565.605. Pokles se týká zejména transportu průmyslového a investičního zboží, kromě jiného ze subdodavatelského průmyslu, informuje Moog.

Stále více se projevuje také očekávaný Brexit.

„Poté, co v prvním čtvrtletí navýšením skladových zásob výrazně stouplo množství přeprav do Velké Británie, zažíváme nyní propad“, informuje Moog. Objem exportu z Evropy do Velké Británie tak v druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím roku 2019 klesl o 56 %,“ hlásí Timocom.

Proti tomuto trendu se staví vývoj exportu v jižní Evropě. Itálie, Španělsko, Portugalsko a Řecko zaznamenaly nárůst o 21 %. Od dubna do června přepravily v rámci evropských zemí podstatně více zboží než ve stejném čtvrtletí předchozího roku. A to díky sezoně ovoce a zeleniny.

S pomocí nástroje dopravního barometru analyzuje Timocom každé čtvrtletí vývoj nabídek a poptávek po přepravě v burze nákladů integrované do systému pro chytrou logistiku. Ten je s více než 130.000 uživateli a až 750.000 mezinárodních nabídek přeprav a volných vozů největším digitálním systémem pro silniční nákladní dopravu v Evropě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!