Pozor na imigranty v kamionech

12 října 2018, 9:26

Zdá se, že Evropa a především pak Francie mění svůj přístup k řidičům kamionů, v jejichž vozidlech jsou nalezeni ilegální migranti. Ukazuje to i případ českého řidiče Jiřího Sagana, pracujícího pro španělského dopravce.

Podle informací od europoslance Tomáše Zdechovského, který se v tomto případu významně angažuje, francouzský soud řidiče, v jehož vozidle bylo objeveno 15 migrantů, potrestal vězením na 1,5 roku, přestože mu nebylo prokázáno úmyslné jednání. Věříme, že tento zcela neadekvátní trest bude zrušen, přesto ale pro české dopravce bude vhodné dodržovat nyní na území celé Unie bezpečnostní zásady, které se dosud praktikovaly především při cestách do Velké Británie.

ČESMAD BOHEMIA proto doporučuje dopravcům, aby nyní v celé Evropě v co největší míře dodržovali preventivní pravidla a postupy proti nelegální migraci, které již před lety formulovaly britské úřady. Znamená to především, aby neparkovali na osamělých místech, řádně zavírali a zamykali nákladový prostor vozidel a kontrolovali neporušenost zámků, plachet a lanek, a to i průběžně. Ideálně si o kontrolách vedli záznam do kontrolního listu a v  případě zjištění, že se ve vozidle zřejmě nachází nelegální cestující, okamžitě upozornili nejbližší policii. Pokud řidič prokáže, že dělal bezpečnostní opatření a že se žádným způsobem na převozu migrantů nepodílel, neměl by být potrestán.

Na pomoc řidičům, jak se vyhnout nepříjemným problémům s ilegálními migranty,  doporučujeme použít následující dokumenty:

Vzor kontrolního listuhttps://truckfocus.cz/wp-content/uploads/2018/10/bezpecnostni-list-vozidla-2014-342.pdf

Bezpečnostní postupyhttps://truckfocus.cz/wp-content/uploads/2018/10/bezpecnostni-postup-pro-ridice-340.pdf

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!