Společnost Continental přináší digitální éru i do autobusů

25 září 2018, 15:20

Elektronický panel s digitálními přepínači místo mechanických tlačítek, přehledné displeje místo analogových číselníků, tak vypadá Modulární pracoviště řidiče mDWP (Modular Driver Workplace) od společnosti Continental.

Německá společnost tak zpřístupňuje digitální éru i autobusům, a to jak pro městskou, tak meziměstskou dopravu. Díky mDWP mají řidiči mnohem ergonomičtější, pohodlnější a bezpečnější pracovní prostředí, provozovatelé těží z větší flexibility a výrobci autobusů si vystačí s menším počtem skladových dílů.

Hlavní, 12,3palcový displej TFT MultiViu Professional 12
Hlavní, 12,3palcový displej TFT MultiViu Professional 12 nabízí řadu zobrazovacích možností, a to nejen přístrojů, ale například i výstupů z palubního kamerového systému.

Nové provedení přístrojové desky, která již stačila získat prestižní ocenění iF Design Award a German Design Award, lze snadno zakomponovat do nejnovější generace městských autobusů. Digitální displeje umožňují výrobcům zcela bez omezení navrhnout a naprogramovat různá zobrazení a ovládací panely a díky tomu upravit pracoviště řidiče podle požadavků přepravní společnosti. První exempláře již byly dodány výrobcům autobusů a sériová výroba se spustí zkraje roku 2019. Vedle producentů autobusů projevují o tuto technologii zájem také výrobci elektrických vozidel pro údržbu městských komunikací, zemědělských a stavebních strojů.

Řidič získává za každé situace jen nezbytné informace

Zvláštní funkcí modulárního pracoviště řidiče je kombinace až tří displejů se dvěma individuálně nastavitelnými ovládacími panely. V centru zorného pole se nachází plně programovatelný displej TFT s úhlopříčkou 12,3 palce (MultiViu Professional 12), který umožňuje zobrazit řadu funkcí a ovladačů, a to jak přístroje, tak záběry z kamer. Tato hlavní obrazovka je doplněna dvěma ovládacími panely po levé a pravé straně volantu a díky tomu jsou relevantní údaje a nejdůležitější ovladače dobře viditelné. Výhodou pro řidiče je skutečnost, že v danou chvíli jsou zobrazeny jen nezbytné funkce, a to s lokalizovanými názvy. Díky tomu odpadá zbytečné odvádění pozornosti a řidič se může plně soustředit na stále rostoucí provoz.

Zatímco během jízdy ukazuje displej rychlost, stav dobití akumulátoru nebo navigační údaje, v zastávce se může zobrazení přepnout na záběry z kamer u dveří. Při couvání lze nastavit displej na výstup z parkovacích kamer, čímž odpadá nutnost montáže dodatečného monitoru pro kamerový systém. V případě potřeby se zobrazí jak varovné kontrolky, tak dodatečné výstrahy, které řidiče upozorní na neobvyklé nebo rizikové situace. Stejně jako u předchozích řešení, je i v tomto případě pracoviště řidiče všestranně nastavitelné, upravit lze výšku i sklon. Vedle zajištění ergonomických podmínek pro šoféra to přináší další výhodu v podobě snazšího nalezení nových řidičů.

Modulární pracoviště
Modulární pracoviště se zaměřuje na potřeby řidiče a může být snadno upraveno tak, aby vyhovělo i požadavkům provozovatele, ať už v městské nebo meziměstské dopravě.

Systémové řešení usnadňuje výrobcům logistiku zásob náhradních dílů

„Náš koncept představuje zcela novou kapitolu ve vývoji pracoviště řidiče. V centru našeho zájmu byly od začátku potřeby profesionálů v této oblasti,“ říká Michael Glunk, produktový manažer společnosti Continental zodpovědný za Modulární pracoviště řidiče. „Modulární koncept představuje díky své všestrannosti a možnostem individuálního nastavení zásadní vylepšení jak pro řidiče, tak provozovatele a výrobce,“ doplňuje. Díky značné flexibilitě mohou výrobci podle svých představ upravovat ovladače a displeje, aby co nejlépe vyhověly potřebám jejich zákazníků a budoucím nárokům autobusové přepravy bez navyšování skladových zásob náhradních dílů.

Ovládací panely jsou spojeny prostřednictvím sběrnice CAN a lze je volně naprogramovat. Díky tomu je tento systém zcela univerzální. Všestrannost však není v rozporu s běžnými standardy, nové pracoviště řidiče vyhovuje normě EBSF (The European Bus System of the Future) od Mezinárodní asociace veřejné dopravy (UITP) a plní požadavky Německé asociace dopravních společností (VDV). Novinka mDWP a její komponenty jsou současně dostatečně robustní, takže vyhoví každodennímu náročnému provozu autobusů. „Společnost Continental je zaměřena na špičkové technologie z různých oborů, a tak dokážeme vyvinout komplexní systém složený z celé řady součástek a zajistit výrobcům vozidel značnou přidanou hodnotu,“ říká Dr. Michael Ruf.

Modulární pracoviště řidiče
Modulární pracoviště řidiče se přizpůsobí šoférům hodně rozdílných postav.

Provozovatelé velkých flotil těží ze všestrannosti a individuálního nastavení

V případě, že jsou nezbytné další ovladače, displeje nebo jiná zařízení, lze nové pracoviště řidiče rozšířit o dva další displeje. Výrobce vozidla má možnost naprogramovat každý modul zvlášť podle požadavků svých zákazníků a také snadno zaměnit ovládání z levostranného na pravostranné. Pokud autobus vyráží na novou trasu se zcela jiným zaměřením, ovládací panely lze přeprogramovat a opatřit novými ikonami. To představuje zásadní výhodu, které s běžnými spínači nelze dosáhnout – i v tom spočívá další zlepšení pro provozovatele.

Žádný ovladač nelze omylem přesunout

Další výhodou Modulárního pracoviště řidiče je vnitřní paměť a funkce pro zapnutí a vypnutí. Když řidič příště spustí motor, najde displeje a ovladače buď ve stejném nastavení, jako když opouštěl autobus, nebo v základním nastavení. A to i v případě, že autobus mezitím prošel údržbou. Výrobci, kteří chtějí svým zákazníkům nabídnout různé možnosti zobrazení, mají k dispozici i podsvícení displeje a ovladačů v tlumeném a barevně sladěném provedení.

Další informace o Modulárním pracovišti řidiče včetně videa, které přehledně zobrazuje všechny možnosti nového systému, najdete na internetové adrese www.continental-automotive.com/mdwp.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!