Elring v praxi: Význam přesnosti povrchu pro těsnicí vlastnosti motoru Iveco F1C

29 srpna 2024, 11:51

Motory užitkových vozidel běží, běží a běží – v ideálním případě. Může dojít k poškození a závadám, kterým však lze předejít instalací správných dílů. Společnost Elring patří již desítky let ke špičce v oblasti kvality náhradních dílů. Inovační síla a technická odbornost pro tento účel pocházejí od společnosti ElringKlinger AG.  

Iveco Daily jezdí po silnicích od roku 1978. Tento užitkový vůz, původně nástupce Fiatu 616, pokrývá rozsah od třídy 3,5 tuny až po třídu 7 tun. Do těchto vozidel se montuje motor F1C. Ten je známý svou spolehlivostí a výkonem. Těsnění motoru a převodovky, ochranné díly a moduly skříně jsou klíčovými součástmi, které zajišťují bezchybnou funkci tohoto motoru. Ty zabraňují únikům a chrání součásti motoru před znečištěním. Rozhodující roli při výkonu těsnění hraje přesnost povrchové úpravy.  

Význam drsnosti povrchu pro těsnění

Drsnost povrchu je důležitým faktorem pro výkonnost těsnění. Těsnicí plocha na motoru musí mít přesný tvar a optimální povrchovou úpravu, aby těsnění mohlo spolehlivě plnit svou funkci. Nerovnosti, drsnosti nebo deformace mohou vést k netěsnostem, které mohou zhoršit provoz motoru a způsobit jeho poškození. 

  Povrch, na kterém je těsnění umístěno, musí splňovat následující kritéria: 

  • Drsnost: Pro zajištění dostatečně dobrého těsnění je nutná určitá hodnota drsnosti. Příliš hladký povrch může vést k nedostatečné přilnavosti těsnění, zatímco příliš drsný povrch může těsnění poškodit.

Příklad na základě AZV ZKD:

  • Rovnost a rovnoběžnost: Těsnicí plochy musí být přesně rovné a vzájemně rovnoběžné, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení tlaku na těsnění. Odchylky mohou způsobit bodové přetížení a předčasné opotřebení těsnění. 

  • Vlnitost a tvarové odchylky: Drobné vlnky a tvarové odchylky lze kompenzovat pružností těsnění, ale měly by být v tolerančním rozmezí, aby neomezovaly funkčnost těsnění. 

Výroba a kontrola těsnicích ploch

Při výrobě těsnicích ploch se používají vysoce přesné techniky obrábění.  Zásadní jsou následující opatření.  

  • Přesné opracování povrchů broušením, honováním nebo lapováním. Tím se dosáhne požadované kvality povrchu. 
  • Pravidelná kontrola kvality povrchu pomocí měřicích metod, jako je dotyková profilometrie nebo optické měřicí systémy. To je nezbytné pro zajištění shody se specifikacemi.  
  • Materiály těsnicí plochy a těsnění musí být kompatibilní. Tím se zabrání chemické reakci nebo mechanickému poškození. 

Optimální utěsnění?

Potřebuje prostě víc.  

Protože pouze naprosto spolehlivá těsnicí technika zajišťuje optimální funkci a výkon motorů a agregátů. Při profesionálních opravách musí vše dokonale a přesně pasovat a být rychle k dispozici. Proto se můžete spolehnout pouze na originální těsnění, sady těsnění a příslušenství od společnosti Elring – vašeho zkušeného servisního partnera s odbornými znalostmi v oblasti originálního vybavení. Protože vše je dostupné, vše je na svém místě a vše pochází z jednoho zdroje. 

Elring těsnění hlavy válců motoru Iveco F1C a další díly:

Pokyny pro montáž

Další informace můžete nalézt na stránkách firmy ELRING.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!