Rekordní rok Solarisu – Lídr na autobusovém trhu předkládá výsledky své práce za rok 2013

6 března 2014, 9:21

V roce 2013 firma Solaris překonala svůj dosavadní rekord v prodaných vozech a jednoznačně, po jedenácté za sebou, udržela pozici lídra na polském trhu městských autobusů. Byl to rovněž rekordní rok polského výrobce také na zahraničním trhu.

Prodej
V osmnáctileté historii firma poprvé prodala takový počet vozidel. V roce 2013 to bylo dohromady 1302 autobusů, tramvají a trolejbusů. Předchozím nejlepším rokem byl rok 2011, kdy z továrny vyjelo 1205 vozidel. Na rekordní vysoký prodej v minulých dvanácti měsících měly vliv dodávky vozidel nejen k tuzemským zákazníkům, ale rovněž i vysoký prodej vozidel do zahraniční.

V minulém roce Solaris v Polsku prodal celkem 292 vozidel. Z toho se prodalo 251 nízkopodlažních městských autobusů Urbino, 36 trolejbusů Trollino a 5 meziměstských autobusů InterUrbino. Kromě dodávek vozidel ke svým stálým zákazníkům firma poprvé dodala autobusy do Kętrzyna, Gorlic a Przemyśla.

Prodej firmy Solaris v letech 2007-2013, počty v kusech

zdroj: Solaris Bus & Coach S.A., leden – prosinec 2013

Prodej městských autobusů Urbino a trolejbusů Trollino v počtu 287 umožnil firmě Solaris, již po jedenácté za sebou, zaujmout první místo na trhu mezi výrobci městských vozidel. V minulém roce získal Solaris na tomto úseku 53% podíl.

Rok 2013 byl také rekordním v prodeji vozidel do zahraničí. Prodalo se kolem 1.010 vozidel. Tradičně, již několik let, největší počet zahraničních zákazníků pochází z Německa, kde bylo prodáno dohromady kolem 210 Solarisů. Takový výsledek zaručil polskému výrobci, podruhé za sebou, třetí místo v prodeji na německém trhu. V září minulého roku vyjel na německé cesty dvoutisící Solaris.

Značný podíl v uplynulém zahraničním prodeji měl také prodej vozidel v Srbsku. Byl realizován kontrakt na dodávku 200 článkových autobusů pro dopravce z Bělehradu.

Zcela novou exportní zemí pro Solaris byl v roce 2013 Izrael. Dopravce z Nazaretu, firma United Bus Services, koupila celkem 116 autobusů. Jednalo se o vozidla Urbino a meziměstské autobusy InterUrbino.

Prodej firmy Solaris v roce 2013, rozdělení podle zemí, údaje v kusech

zdroj: Solaris Bus & Coach S.A., leden – prosinec 2013

"Rekordně vysoký prodej v minulém roce vyplývá především z důvěry, kterou v nás vkládají naší mnoholetí zákazníci. Většinu kontraktů jsme realizovali ve městech, kde již dříve vozidla naší značky jezdily. Je to pro nás nejlepší důkaz vysoké jakosti našich výrobků a také dobrých servisních služeb. Jak je vidět, zákazníci se k nám vracejí, protože značka Solaris je pro ně dobrou volbou" – komentuje rekordní prodej v roce 2013 Solange Olszewska, předseda představenstva firmy Solaris.

Tramvaje
Mezi nepochybné úspěchy společnosti v roce 2013 můžeme s jistotou připočítat i dodávku pěti nízkopodlažních tramvají do Jeny. Poprvé v historii polská firma dodala tramvaje německému zákazníkovi.

Tramino Jena bylo také oceněno na Mezinárodním železničním veletrhu TRAKO v Gdaňsku. Získalo medaili předsedy představenstva Svazu polských elektrikářů a cenu profesora Jana Podoskiego, kterou uděluje organizace IGKM.

Další zahraniční kontrakt na dodávku tramvají bude mít Solaris v roce 2014, kdy společnost dodá do Braunschweigu dohromady 18 kolejových vozidel.

Nové výrobky
V minulém roce firma Solaris představila autobusy splňující normu EURO 6, která je aktuální od začátku roku 2014. Společnost je dobře připravena na tuto změnu a již několik měsíců nabízí svým zákazníkům široký sortiment výrobků, splňující nejnovější kritéria emisní normy zplodin.

Novým výrobkem, který v roce 2013 představila firma Solaris, byl model elektrického autobusu s novým systémem nabíjení baterií. Sběrač proudu namontovaný na střeše je spojený s nabíjecí stanicí nad zastávkou a během odbavování cestujících dochází k rychlému a snadnému doplňování energie. Toto řešení, které bylo přihlášeno k patentovému úřadu, získalo mimo jiné i zlatou medaili na veletrhu v Kielcích.

Co se týká elektrobusů, firma se rovněž může pochválit prvními prodejními úspěchy. V minulém roce byl první typ těchto vozidel prodán do Klagenfurtu v Rakousku. Dalších pět elektrických Solarisů bude dodáno do Braunschweigu v Německu. Jedná se o jeden 12 metrový autobus a 4 článkové autobusy. Zajímavé je, že všechny tyto autobusy budou nabíjeny indukčně. Následující dva elektrobusy dodá Solaris dopravci z Düsseldorfu a další k zákazníkovi do Västeras ve Švédsku. V letošním roce mají být dva článkové elektrobusy dodány do Hamburku firmě Hochbahn. Jsou to vozidla vybavená vodíkovými palivovými články, které zvyšují jejich kilometrový dojezd.

"S velkým optimismem zaznamenáváme čím dál tím větší zájem dopravců o koupi elektrobusů. V minulém roce došlo již na konkrétní objednávky. Vypadá to tak, že rok 2014 bude v tomto směru pro nás ještě příznivější. Jsem přesvědčena, že v dalších letech bude naše účast v prodeji bezemisních autobusů poháněných elektrickou energií ještě větší" – předpovídá Solange Olszewska.

V roce 2014 plánuje firma Solaris představit další nové výrobky. Bezpochybně nejdůležitější z premiér bude dlouho očekávané představení nového vozidla Solaris. Inovační projekt bude představen během zářijového veletrhu IAA v Hannoveru. Nová, lehčí konstrukce vozidla s dynamickým designem, bude zavedena do výroby a v nejbližších letech nahradí současnou generaci vozidel značky Solaris. Společnost má také v plánu ještě v tomto roce představit vozidlo pro zcela nový segment autobusového trhu.

"Rok 2013 byl v počtu prodaných vozidel pro Solaris rekordním a nás to těší. V současné době pracujeme na tom, aby i další léta byly pro firmu úspěšné. Prognóza vypadá optimisticky, vzhledem k počtu objednávek, které již na tento rok a následující léta zaznamenáváme. V tomto roce dojde k realizaci kontraktu na dodávku 100 autobusů do Izmiru a během několika dalších let dodáme 300 vozidel do Rigy. Jako obvykle se budeme také zabývat i menšími kontrakty, které jsou pro firmu rovněž důležité" – říká Solange Olszewska.

V nejbližších týdnech vyjede z továrny z Bolechowa vozidlo s číslem 10.000. Bude to pro firmu Solaris důležitá událost.

 

Tisková zpráva + foto Solaris Bus & Coach S.A.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!