Šoltys znovu v top ten, Macháček ji svým nejlepším umístěním atakoval

15 ledna 2020, 17:10

V pořadí již devátou etapou pokračoval slavný Dakar, ve kterém si odbývá premiéru speciál Can-Am Buggyra MK50 XRS. Pětinásobný vítěz nejtěžší soutěže Josef Macháček dnes zazářil, když dojel na jedenáctém místě. Své postavení devátým nejrychlejším časem potvrdil také Martin Šoltys.

Dakar 2020

Dnešní etapa Rally Dakar opět potvrdila dojmy z posledních dnů, že se na území Saudské Arábie jedná o rychlostní soutěž. Vítězný Andrej Karginov se dnes pohyboval po trati průměrnou rychlostí 116,9 km/hod! Skvělou jízdu mají za sebou Martin Šoltys, David Schovánek a Tomáš Šikola, kteří zajeli devátý nejrychlejší čas s minimálním odstupem na čtvrtou příčku.

„První kilometry byly hodně rozbité, opravdu masakr. Měli jsme jeden defekt, ale ten Šiky stačil dofukovat a měnili jsme ho až v neutralizaci. No a druhá část byla zase rychlostní. Před námi jeden Kamaz, za námi Macík a letěli jsme všichni sto čtyřicet. Přetahovaná o jeden kilometr, a to mě příliš nebaví,“ řekl devátý muž průběžné klasifikace kamionů.

Vidět byl opět motor Gyrtech v Mazu Sergeje Vijazoviče, který dojel druhý a nadále je nejrychlejší ze zbytku světa, když je průběžně třetí za vedoucími Kamazy.

Nejlepší etapový výsledek mají na svém kontě Josef Macháček a Vlastimil Tošenovský, a to i přes fakt, že kvůli včerejší havárii startovali až úplně ze zadních pozic.

„První část byla hodně technická, podobná Maroku. Tam jsme měli velký problém s předjížděním mezi kameny. Museli jsme riskovat, abychom něco dnes zajeli. Druhá část byly zase duny. Po tankovačce jsem měl pocit, že nám nalili jiný benzín, protože jsme všechny předjížděli rozdílem třídy. Bugina fungovala skvěle. Ke konci etapy jsme trochu bojovali s tmou, ale dnes to byl nerozhodný souboj,“ žertoval v cíli jedenáctý jezdec týmu Buggyra Racing.

Desátá etapa je maratonská, což znamená, že posádky budou jednu noc v odděleném bivaku bez svých doprovodu a mechaniků. Běžný servis před následující rychlostní zkouškou tak musí zvládnout sami a mechaniky všech týmů dnes čeká velká generálka, tak aby auta připravili na celkových 1.352 kilometrů, z čehož 913 bude měřených.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!