Dakar vstoupil do druhé půle

13 ledna 2020, 15:06

Do své druhé poloviny vstoupil letošní 42. ročník věhlasné dakarské rallye. V té zvítězil dosavadní lídr Andrej Karginov, ale pilot Martin van den Brink na něj se severočeským kamionem ztratil na šestém místě necelých deset minut.

MKR Technology na Dakaru 2020

„Rád bych řekl, že během sobotního dne volna jsme si všichni pořádně odpočinuli, ale opak je pravdou. Volný den je spíš peklo pro mechaniky. U Pascala jsme měnili poškozený diferenciál, přední péra, hodně se vařilo, udělal se kompletní velký servis oleje a provedli jsme nesčetně dalších věcí, aby kamiony byly pro druhou půlku v co nejlepší kondici,“ sdělil Mario Kress, šéf konstruktérského týmu MKR Technology.

Kompletní servis se podařil, ale o to více všechny mrzelo, že Pascalův kamion nemohl po zmíněných pátečních potížích pokračovat v hlavní soutěži. Právě problémy se zadním diferenciálem ho donutily sjet ze závodní trati, protože byl hnán pouze přední nápravou, se kterou by zrádné duny nepřekonal. Penalizace za neprojetí průjezdních bodů znamenala konec v hlavní soutěži. Pascal de Baar ale v neděli naskočil do soutěže s oranžovým číslem do tzv. minidakaru, tedy do druhé poloviny, která je určena pro závodníky, kteří museli skončit předčasně, ale přitom by jinak mohli jet dál. A holandský jezdec ukázal, že na to on i jeho kamion má, když etapu z Rijádu do Wadi Al Dawasiru zvládl v desátém nejlepším čase.

Ještě lépe zajel jeho krajan v židovickém kamionu Martin van den Brink. Tomu patřila šestá pozice. Šlo přitom o nejdelší měřenou etapu letošní ročníku, která měla téměř pět set padesát kilometrů. O to větší překvapení se odehrálo na samotném čele. Etapu totiž vyhrál lídr průběžné klasifikace Rus Andrej Karginov o pouhé tři vteřiny před druhým Sotnikovem. V přepočtu vyhrál nejdelší etapu jen o neuvěřitelných devadesát metrů. Další dva holandští piloti severočeských speciálů byli klasifikováni na čtrnáctém (Gert Huzink) a sedmnáctém místě (Richard de Groot).

MKR Technology na Dakaru 2020

Celkové hodnocení tedy vede s kamazem Rus Karginov. K elitní desítce se přiblížil Martin van den Brink z Mammoet Rallysport. De Groot je patnáctý a Huzink čtyřiadvacátý.

Dakar pokračuje pondělní osmou etapou na okruhu z a do Wadi Al Dawasiru dlouhou téměř sedm set dvacet kilometrů s měřenou speciálou o délce takřka čtyři sta osmdesát. Na posádky budou čekat horské krajiny, kaňony a překvapivé barevné kontrasty: například černé kameny na bílém písku.

Výsledky – 7. et. – Riyadh – Wadi Al Dawasir (546 km):

  1. Karginov (RUS) Kamaz 5:01:02
  2. Sotnikov (RUS) Kamaz +0:03
  3. Shibalov (RUS) Kamaz +2:05
  4. Loprais (CZE) Praga +6:17
  5. Viazovich (BLR) MAZ +9:36
  6. van den Brink (NED) Renault +9:53
  7. de Baar (NED) Renault +18:45
  8. Huzink (NED) Renault +26:46
  9. de Groot (NED) Renault +49:54

Celkově:

  1. Karginov (RUS) Kamaz 30:06:45
  2. Shibalov (RUS) Kamaz +21:12
  3. Viazovich (BLR) MAZ +46:39
  4. Loprais (CZE) Praga +1: 55:21
  5. Macík (CZE) Iveco +2:19:12
  6. van den Brink (NED) Renault +4:21:43
  7. de Groot (NED) Renault +6:55:54
  8. Huzink (NED) Renault +29:11:50

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!