Macík 4. po skvělé jízdě mezi Kamazy; Brabec na jedné noze stále zrychluje

7 ledna 2020, 9:14

V pondělí na závodníky Dakaru čekala 2. etapa vedoucí z Al Wajh do Neomu. Karel, kamion postavený v sedlčanských dílnách týmu Big Shock Racing a pilotovaný zkušenou posádkou Macík, Tomášek Švanda, od začátku s přehledem kontroloval dění v TOP 5.

Big Shock Racing tým na Dakaru 2020

Ačkoliv na trati bylo třeba vyměnit pneumatiku, pro jeden navigační bod se posádka musela vracet a také si trochu zaskákala, do cíle vletěl žlutý kamion na výborném 4. místě. Celkově je Macíkova posádka 5. Česká trojice rozesmátých závodníků před startem hlásila, že se chystá zrychlovat postupně a má ještě skryté rezervy, přesto se pohybuje krátce po startu závodu na ceněných pozicích mezi obávanými Kamazy.

Pěknou jízdou na 32. etapovém a 30. celkovém místě potěšil české fanoušky také motocyklový jezdec týmu Big Shock Racing Jan Brabec. I on považuje úvodní část závodu za testovací. Kus 2. etapy dokonce absolvoval na jedné noze, aby ulehčil operovanému koleni. Jede na pohodu a vše si víc užívá. Možná i proto zatím nechyboval v navigaci a svůj výsledek průběžně zlepšuje.

Big Shock Racing tým na Dakaru 2020

Macík kontroluje TOP 5 a přitom si občas poskočí

Před 2. etapou, kterou posádka Martina Macíka dokončila na skvělém 4. etapovém a 5. celkovém místě, se mechanici týmu Big Shock Racing ještě zvládli trochu vyspat. Karel, závodní speciál Martina Macíka, přijel do bivaku po 1. etapě v dobré kondici. A také navigátor František Tomášek měl večer méně práce, protože roadbook do 2. etapy dostal až těsně před startem a na jeho prostudování měl pouhých 15 minut. Přesto byla jeho navigace v průběhu 2. etapy spolehlivá a zaznamenal jen jedno zásadnější navigační nedorozumění. Martin Macík držel volant pevně v rukou a David Švanda neměl, co opravovat.

„Jelo se nám výborně. Měli jsme jen jeden navigační výlet navíc, když jsme se vraceli pro bod, o kterém jsme si původně mysleli, že ho máme. Dneska se dost prášilo, za jednou z bugin jsme vjeli do díry a šli jsme do vzduchu. Letěli jsme chvilku levá, pravá, horní, dolní, ale dopadli jsme dobře, auto to vydrželo a jelo se dál. Ke konci jsme ještě udělali nejrychlejší výměnu pneumatiky, jakou v závodě vůbec pamatujeme. Karel zatím jede krásně,“ popisoval etapu Martin Macík.     

Big Shock Racing tým na Dakaru 2020

Brabcova bezstarostná jízda na jedné noze

Jan Brabec si ve druhé etapě opět polepšil a do cíle dojel na pěkném 32. místě, celkově drží 30. pozici. A zdá se, že pro Honzu je na Dakaru zatím nejkrušnější brzké vstávání. Motocykloví jezdci vyjíždějí z bivaku nad ránem a kromě toho, že pro zarputilého spáče je náročné probrat se krátce po 3. hodině ranní, na brzkých přejezdech bývá také ukrutná zima. A právě vstávání a zimu Jan Brabec zrovna nemiluje, ozývají se mu železa v jeho nedávno operované noze.

„Dneska jsem to objel na jedné noze. Trať byla samá skála. Netlačím na sebe, výsledek po předešlých zdravotních nepříjemnostech neřeším. I proto se mi jede dobře. Navigačně jsem neudělal žádnou chybu. Trochu na sobě cítím, že mi ještě chybí tak měsíc tréninku navíc. Ale aspoň to bude legrace, pojedu na pohodu a budu si to všechno víc užívat,“ hlásil Jan Brabec z bivaku cestou na zasloužený oběd.      

Podívejte se na video ze druhé etapy:

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!