Maroko skončilo vítězstvím i slzami

23 dubna 2019, 10:32

Vítězstvím, ale i slzami zklamání. Přesně tak skončil letošní 11. ročník rallye Maroko Desert Challenge. V poslední 8. etapě totiž dokázal vyhrát severočeský kamion s Gertem Huzinkem, ale druhému speciálu s Martinem van den Brinkem se poslední zkouška zrovna nepovedla, a židovický kamion skončil v celkovém hodnocení jen těsně pod podiem. Stačilo přitom málo a posádka byla stříbrná.

MKR Technology v Maroku

„Byl to prostě den blbec. Jinak se to nazvat nedá. Rozestupy byly minimální. O pódium se strhnul ukrutný souboj. Nervozita pilotů byla velká, protože si byl každý jasný tím, že jakékoli zaváhání může znamenat opravdu hodně. A přesně tak to bylo. Poslední etapa byla hrozně těžká pro navigaci. Bloudili snad všichni, kterým o něco šlo, bohužel i my, a záleželo jen, kolik kdo ztratil. No a my ztratili prostě o trochu víc. Je to zklamání, protože technika až na drobnosti šlapala celou dobu výborně,“ byl z poslední etapy zklamaný Daniel Kozlovský, palubní mechanik týmu Mammoet Rallysport, který do závěrečného dějství vyrážel z průběžné druhé příčky.

Poslední etapa byla velmi rychlá a především také velmi krátká. Z Bouarfy do Oujdy musely posádky zvládnout jen necelých dvě stě kilometrů, ale slibovaná navigační náročnost se silně projevila. Za necelé dvě hodiny si pro jasné vítězství přijel právě židovický kamion týmu Riwald Dakar s Gertem Huzinkem. Lídři tentokrát ztratili. Zaostal nejen vedoucí muž, ale i druhý v pořadí Martin van den Brink.

Ten nakonec přijel sedmý se ztrátou třinácti minut. Přestože odstup nebyl nijak značný, stačil na pokles ze druhé na čtvrtou příčku celkového hodnocení. Van den Brinkova posádka si prostě vybrala svoji smůlu v ten nejméně vhodný moment.

„To zásadní dnes způsobila navigace, ale k tomu jsme ještě dostali penalizaci za overspeed a aby toho nebylo málo, měli jsme nehodu s MANem. Prostě jsme odbočovali přesně podle roadbooku doprava, když to do nás v plné rychlosti z ničeho nic napálil MAN. Byl to šok – bez jakéhokoli upozornění to zprava napálil na dveře kabiny. Naštěstí se nikomu nic nestalo a i auto to přestálo bez větších škod, ale bylo to hodně nečekané,“ popsal útrapy v poslední etapě Kozlovský.

Po osmi etapách si v Saidě užívá celkové vítězství Sergej Vjazovič s MAZem. Martin van den Brink se po čtyřech letech poprvé neumisťuje na pódiu, když jen těsně končí čtvrtý. Na stříbro by přitom potřeboval jen lehce přes čtyři minuty. Na konečnou šestou pozici se po závěrečném vítězství vyhoupl Gert Huzink.

„Gert jel výborně. Měl čistou bezproblémovou jízdu. Skončit vítězstvím je super, ale nezastírám, že jsme z celkového čtvrtého místa zklamaní. Na autě jsme udělali velký kus práce a celý systém byl stabilní. Opravdu, až na nějaké drobnosti to fungovalo  výborně. Jenže ani konkurence nespí. Takové je prostě závodění,“ uzavřel marockou rallye židovický mechanik Daniel Kozlovský.

MKR Technology v Maroku

Výsledky – 8. etapa (Bouarfa – Oujda – Saidia, 185 km):

  1. Huzink (Renault Trucks) 1:52:57
  2. Voerman (MAN) +1:23
  3. Versluis (MAN) +6:05
  4. Vishneuski (MAZ) +6:48
  5. van den Heuvel (Scania) +12:10
  6. van den Brink (Renault Trucks) +13:06

 Celkově:

  1. Viazovich (MAZ) 35:51:30
  2. Versluis (MAN) +22:29
  3. Vishneuski (MAZ) +24:50
  4. van den Brink (Renault Trucks) +26:52
  5. Voerman (MAN) +34:10
  6. Huzink (Renault Trucks) +1:31:08

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!