Scania bude mít největší střechu pokrytou solárními panely

11 července 2017, 16:49

Střechy výrobního závodu ve Zwolle, o celkové rozloze téměř osmi fotbalových hřišť, budou už brzy pokryty solárními panely pro výrobu elektrické energie. Scania tak dbá na životní prostředí nejen u svých vozidel, ale také už při jejich výrobě.

Scania bude mít v Nizozemí největší střechu pokrytou solárními panely
Scania bude mít v Nizozemí největší střechu pokrytou solárními panely

Společnost Scania podnikla poslední významný krok v přechodu na výhradně obnovitelné zdroje energie ve výrobním procesu. Výrobní závod ve Zwolle, Overjissel, bude mít střechy pokryty celkem 22 tisíci solárními panely. Celkový výkon soustavy bude 6 megawattů.

„Společnost Scania se zavázala snížit svou uhlíkovou stopu a v celé organizaci nyní provádíme podobné změny jako v Zwolle, abychom zvýšili energetickou účinnost. Stanovili jsme si ambiciózní cíle a směřujeme k uhlíkové neutralitě,“ říká Ruthger de Vries, výkonný viceprezident pro výrobu a logistiku.

Střecha pokrytá solárními panely je ale jen jednou z mnoha iniciativ, které společnost Scania ve Zwolle zavedla. Dalším příkladem je větrná energie. V září 2016 začala společnost Scania Nederland spolupracovat s holandskou občanskou iniciativou „Blauwvinger Energie“ a Univerzitou Windesheim. Výsledkem jsou tři větrné elektrárny podél kanálu Zwolle-IJssel. Dvě větrné turbíny mají být postaveny v továrně společnosti Scania. Turbíny pro projekt Windenergie Zwolle mají kapacitu dvou až tří megawattů, přičemž výška náboje a průměr rotorů turbín jsou 100 metrů.

Solární panely na střechách výrobního závodu Scanie vítají také místní úřady.

Závod ve Zwolle by měl být v roce 2020 vůbec prvním energeticky nezávislým výrobním podnikem na světě, ale společnost Scania se také zavázala snížit svou ekologickou stopu v rámci celého výrobního procesu. Scania podepsala Globální dohody OSN, které jsou nyní doplněny Agendou 2030 pro udržitelný rozvoj.

Související články

Parní autobus Scania projel napříč Finskem
Parní autobus Scania projel napříč Finskem

Finové se rozhodli oslavit sto let nezávislosti svou nejoblíbenější činností – saunováním. Národní přepravce Savonlinja se ve spolupráci se společností Scania rozhodl postavit speciální autobus s vlastní saunou. Společně se jim pak podařilo vytvořit světový rekord.

Petr Cieslar stanul v čele KOMERSIA AUTO
Petr Cieslar stanul v čele KOMERSIA AUTO

Do vedení českého dealera nákladních vozidel KOMERSIA AUTO s.r.o., které letos v dubnu koupilo Iveco SpA, nastupuje nyní Petr Cieslar, který předtím dlouhodobě působil v síti Scania na Moravě.   

Nové brzdové destičky od Textaru
Nové brzdové destičky od Textaru

Nabídka firmy Textar pro aftermarket se rozšířila o brzdové destičky pro nový truck i bus Scania.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!