Kolomého a Lopraise stále trápí technika

7 ledna 2017, 13:04

Těžké chvíle prožívá TATRA BUGGYRA RACING tým, který trpí na opakované poruchy servo pump. Aleš Loprais musel tento díl opět měnit, Martin Kolomý bloudil a měl dva defekty pneumatik. Kvůli počasí byla zrušena šestá etapa.

Předpověď se vyplnila a Rally Dakar doprovází nepříznivé počasí. Včerejší lijáky zapříčinily zkrácení měřeného úseku na polovinu a šestou etapu pořadatelé zrušili úplně. Posádky tak čeká volný přejezd z Orura do La Paz, kde je na neděli naplánovaný den volna.

d4

I v páté etapě měl Aleš Loprais problémy s řízením a neskrýval zklamání. „Popravdě moc pozitivních slov nenacházím. Navíc je to závada, která nás stojí nervy. Probíhá to tak, že se nám sekne řízení a o osm metrů vyskočíme z pisty. Jsou tam tedy myšlenky na přežití, rozbít to můžeme ve vteřině a takovéto závodění mne nebaví. Musíme najít příčinu a vyřešit to, ať můžeme pokračovat dál. Díky zrušené etapě na to teď máme dva dny,“ uvedl v cíli pětadvacátý Loprais.

d5

Oba speciály Tatra Phoenix poslední etapy trápí servo pumpy neboli posilovače řízení. „Vypadá to, že pumpy z této série nevydrží extrémní zatížení nebo se dokonce jedná o vadnou sérii. Všechny díly samozřejmě prochází testováním, ale nasimulovat extrémní zatížení v těchto podmínkách a nadmořských výškách není úplně možné. Odchází nám jedno servo za druhým a už nemáme s čím jet. V neděli ráno dorazí do La Paz série s odlišnou specifikací, kterou ihned nasadíme, a tak nám zrušení dnešní etapy popravdě pomůže. Ztratili jsme tím hodně času. Důležité ale je, že stále můžeme pokračovat,“ vyjádřil se k celé situaci manažer týmu TATRA BUGGYRA RACING Jan Kalivoda.

d6

Velmi dobře vstoupila do páteční etapy posádka Martina Kolomého, která do poloviny trati vedla. „Pátá etapa pro nás byla hodně náročná. První půlku jsme vedli ale ve druhé části jsme měli problémy s navigací, když to bylo špatně napsané od pořadatelů. Na konci jsem ještě přeletěl hranu duny, za kterou byly asi nějaké kameny a roztrhl jsem dvě gumy. Tam jsme opět ztratili, ale to jsou závody a pro všechny je to stejný. Nezbývá nám nic, než se s tím smířit a bojovat dál,“ uvedl v promáčeném bivaku Kolomý.

Jsem zvědavý, jak se z tohoto bahna vyhrabeme,“ poznamenal dnes ráno na adresu zatopeného bivaku Martin Prokop, který se mezi automobily drží na šestnáctém místě. „Včera jsme měli dvakrát problémy s navigací. Teď je to ale díky počasí o přežití,“ dodal.

Z letošního ročníku dakarské rallye odstoupil Karel Trněný, kterému při jeho prvním startu vypověděl službu jeho MAN. Posádky ostrých závodních vozů našeho týmu se budou muset obejít bez rychlé asistence.

Související články

Kolomý drží pódiové umístění. Tatry trápí speed limiter
Kolomý drží pódiové umístění. Tatry trápí speed limiter

Druhá etapa Rally Dakar vedoucí z Resistencie do San Miguelu připomínala festival rychlosti, když jezdci TATRA BUGGYRA RACING týmu drželi na 284 kilometrovém úseku z 80% plný plyn! Martin Kolomý i přes problémy se speed limiterem zajel osmý nejrychlejší čas a celkově je třetí. Aleš Loprais se propadl na jedenácté místo.

Odstartoval DAKAR 2017
Odstartoval DAKAR 2017

Třicátý devátý ročník nejprestižnější soutěže světa, Rallye Dakar 2017, odstartoval v Paraguayském Asunciónu. V rallye reprezentují značku TATRA tři ostré soutěžní vozy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!