TATŘE se v roce 2016 dařilo

7 ledna 2017, 12:44

Automobilka TATRA TRUCKS v roce 2016 vyrobila celkem 1326 vozidel, všechna vyrobená vozidla jsou zároveň prodaná. Výroba meziročně vzrostla o 56 procent.

Poprvé od roku 2008 tak kopřivnická automobilka překročila symbolický výrobní milník 1.000 vozidel a meziročně dokázala zvýšit výrobu o více než 50 procent. „Dokázali jsme zákazníkům z celého světa, že jsme schopni splnit jejich poptávku po unikátních tatrováckých vozidlech a podvozcích,“ uvádí generální ředitel podniku Martin Bednarz. Výroba v Tatře probíhala až do posledních pracovních dnů roku; poslední desítky vozidel se montovaly v týdnu mezi Vánoci a Silvestrem.

tatra_resume_2016_01

Výsledků automobilky za rok 2016 si váží i oba její vlastníci: Jaroslav Strnad a René Matera. Většinový akcionář TATRA TRUCKS Jaroslav Strnad uvádí: „Obrovský dík můj i Reného Matery patří nejen celému týmu vedení společnosti TATRA TRUCKS, ale zejména všem jejím zaměstnancům za veškeré jejich vynaložené úsilí, a to zejména v posledních týdnech a měsících.“

Výrobní i prodejní cíl TATRA TRUCKS pro rok 2017 je 1.700 vozidel. Dlouhodobě považuje společnost za reálné dodávat na světový trh cca 2.000 vozidel ročně v segmentu speciálních užitkových automobilů a podvozků pro různé nástavby, u kterých je požadavek na vysokou odolnost a průchodivost terénem.

Růstu výroby bude odpovídat i výrazný meziroční nárůst tržeb podniku. „Vzroste i EBITDA, která za rok 2016 bude atakovat hranici půl miliardy Kč,“ uvádí ekonomický ředitel Radek Strouhal.

Předseda představenstva Petr Rusek komentuje očekávání pro rok 2017: „Vzhledem k očekávanému vývoji evropské ekonomiky bude růst v roce 2017 daleko náročnější než v posledních dvou letech. Tatra k němu ale má díky specifickému produktu a vysoké diverzifikaci trhů dobré předpoklady.“

Související články

TATRA TRUCKS splnila dodávku pro Armádu ČR tři měsíce před plánovaným termínem
TATRA TRUCKS splnila dodávku pro Armádu ČR tři měsíce před plánovaným termínem

Jedná se o dodávku 26 kusů valníků typové řady TATRA TACTIC (dříve T810). Přejímka zákazníkem v armádním logistickém centru ve Štěpánově byla dokončena 28. prosince 2016 a slavnostní předání vozidel za účasti ministra obrany Martina Stropnického proběhlo 3. prosince 2017. Původní termín dodání podle kontraktu byl 31. března 2017.

Odstartoval DAKAR 2017
Odstartoval DAKAR 2017

Třicátý devátý ročník nejprestižnější soutěže světa, Rallye Dakar 2017, odstartoval v Paraguayském Asunciónu. V rallye reprezentují značku TATRA tři ostré soutěžní vozy.

Začíná 2. ročník soutěže „Navrhni svoji Tatru“
Začíná 2. ročník soutěže „Navrhni svoji Tatru“

Kopřivnická automobilka TATRA TRUCKS vyhlašuje již 2. ročník úspěšného projektu „Navrhni svoji Tatru“, který podporuje nejen technické vzdělávání v ČR a zájem veřejnosti o něj, ale také přispívá k rozvoji českého průmyslu. V rámci soutěže mohou všichni účastníci navrhovat nákladní vozidla značky Tatra nebo jejich dílčí konstrukční celky.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!