Trofeje Tatry před Dakarem 2017

14 prosince 2016, 11:07

Soutěžní vozidla TATRA se v rámci přípravy na rallye DAKAR 2017 zúčastnila během roku celé řady soutěží v nichž zaznamenala prvenství a další zajímavá umístění. Velké ovace sklidil Martin Kolomý a David Vršecký se soutěžními vozy TATRA 815 „FAT BOY“ a TATRA PHOENIX G2 na druhém ročníku setkání „Dakaristů“ na konci března v Sosnové.

Dubnová polská soutěž Baja Drawsko zastihla v dobré formě Davida Vršeckého, který jel poprvé oficiálně s Tatrou PHOENIX G2. Vyhrál svoji první etapu a v konečné klasifikaci skončil na druhém místě v kategorii. Martin Kolomý se speciálem FAT BOY odstoupil ze druhé etapy a věnoval se testovacím činnostem. Na třetím místě konečné klasifikace v kategorii se objevila T 815 Bonver Dakar Project s Filipem Škrobánkem za volantem.

1

Na začátku července měl TATRA Buggyra Racing Team v plánu účast na rallye Berlín-Wroclav nicméně proti byl zdravotní stav obou pilotů, Martina Kolomého i Davida Vršeckého. Zdraví nadevše a tak tým zůstal doma.

2

Dva kapotové soutěžní Jamaly Bonver Dakar Project se zúčastnily s posádkami Tomáše Vrátného a Artura Ardavičuse červencové Silk Way Rallye z Moskvy do Pekingu. V konečné klasifikaci kategorie se však nedokázaly probojovat do první desítky.

Baja Aragon v podobném termínu jako Silk Way Rallye se stala jednoznačnou kořistí Martina Kolomého, který v pěkném souboji porazit týmového kolegu Martina Prokopa. Ten si odskočil z malého auta za volant kamionu a nevedl si opravdu špatně. Po druhé etapě, v kategorii „kamiony“ soutěž dokonce vedl. Nicméně pro další soutěže se vrátil za volant svého „malého“ speciálu Ford.

Na Hungarian Baja zaznamenaly soutěžní speciály FAT BOY a PHOENIX G2 vítězství a druhé místo v kategorii. K nejvyššímu stupínku Martina Kolomého přidal i přes zdravotní potíže David Vršecký druhé místo v konečné klasifikaci.

4

Baja Poland na konci srpna v kategorii „kamiony“ opět nepoznala jiného vítěze než Martina Kolomého. Ten vyhrál se speciálem FAT BOY pět rychlostních zkoušek v konečné kombinované klasifikaci automobilů a kamionů skončil na velmi solidním dvanáctém místě.  Tatru PHOENIX G2 pilotoval Karel Trněný, který soutěž po jezdecké chybě nedokončil.

5

Podzimní El Chott v Tunisu byl pro Martina Kolomého vítězný, ale zároveň také velmi příjemnou rozcvičkou mezi vysokými dunami.

Soutěžní speciály TATRA se během roku 2016 v rámci přípravy na nadcházející ročník rallye DAKAR prezentovaly v tom nejlepším světle, potěšující je fakt, že jejich posádky získaly vítězství i velmi dobrá umístění.

Související články

Pouhý měsíc do startu nejslavnějšího dálkového závodu
Pouhý měsíc do startu nejslavnějšího dálkového závodu

Málokdo očekává příchod nového roku tak napjatě, jako členové výprav jedoucí na 38. ročník Dakarské Rallye. Oproti minulým létům se česká výprava co do počtu účastníků zmenšila, zato o kvalitu rozhodně nepřišla. V kategorii kamionů budou na startu 3 české posádky, dva další účastníci pak budou v roli navigátorů. Ryze český tým Tatra Buggyra Racing pak budou […]

Buggyra míří na Dakar s hvězdnou sestavou Kolomý – Loprais
Buggyra míří na Dakar s hvězdnou sestavou Kolomý – Loprais

Takřka nemožné se stalo skutečným. Vedle Martina Kolomého bude hájit na Rally Dakar 2017 barvy týmu Tatra Buggyra Racing také Aleš Loprais. Oba jezdci mají nejvyšší ambice a k jejich zdárné realizaci v podobě umístění v elitní desítce mají dopomoci závodní speciály Tatra Phoenix.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!