Předběžná zpráva společnosti Scania za období leden – září 2016

7 prosince 2016, 14:58

Scania uveřejnila své výsledky hospodaření za souhrn prvních devíti měsíců roku 2016.

  • Provozní zisk činil 3.733 mil. SEK (7.046 mil. SEK v roce 2015) a byl negativně ovlivněn rezervou 3,8 mld. SEK v souvislosti s vyšetřováním hospodářské soutěže Evropské komise
  • Provozní zisk bez položek ovlivňujících srovnatelnost vzrostl o sedm procent na 7.533 mil. SEK (7 046), což přineslo provozní marži 10,0 (10,1) procenta
  • Trřby vzrostly o osm procent na 75.209 mil. SEK (69.686)
  • Peněžní tok v divizi Vozidla a služby činil -192 mil. SEK (1.220)

Komentář prezidenta a generálního ředitele společnosti Henrika Henrikssona

Tržby společnosti Scania v prvních devíti měsících roku 2016 dosáhly 75,2 mld. SEK a základní provozní výkonnost společnosti byla silná. Vyšší objem vozů v Evropě a vyšší tržby ze služeb byly částečně kompenzovány negativním vlivemsměnných kurzů v Latinské Americe. Zisk byl negativně ovlivněn vysokou mírou investic v souvislosti s novou generací nákladních vozů značky Scania. Postavení společnosti Scania na evropském trhu zůstává silné, s tržním podílem přibližně 17 procent. Potřeba výměny a ekonomická situace v Evropě má i nadále pozitivní vliv na poptávku po nákladních vozech. Rezervace objednávek v Latinské Americe jsou nadále na nízké úrovni a Brazílie je stále nejistá. Rezervace objednávek v Eurasii mírně vzrostly a Rusko, zdá se, dosáhlo své nejnižší úrovně. Společnost Scania zvýšila svůj tržní podíl v divizi Autobusů a autokarů v Evropě na 7,6 procenta ve srovnání s 6,9 procenty v roce 2015. Poptávka po autobusech a autokarech je vysoká v Evropě, Latinské Americe a Asii. V divizi Motorů zůstává poptávka na relativně nízké úrovni.

Tržby ze služeb dosáhly v průběhu prvních devíti měsíců roku 2016 rekordních 15,8 mld. SEK, což je nárůst o tři procenta a o sedm procent v místní měně. Divize Finančních služeb vykázala silnou výkonnost a platební schopnost zákazníků je dobrá. V průběhu třetího čtvrtletí 2016 uvedla společnost Scania na trh novou generaci nákladních vozidel, která byla velmi kladně přijata, a řada S získala prestižní titul „Truck of the Year 2017“. Porota ocenila především pohodlí řidiče, bezpečnostní stránky a úsporu paliva pro dopravce na úrovni pěti procent. Společně s nedávno uvedenou možností výkonu servisu vozidel podle plánů flexibilní údržby – což je služba, která je možná díky nepřetržitému sledování provozních údajů připojených vozů – dosahuje divize Údržby Scania zcela novou úroveň. Díky mimořádné přesnosti se vozidlu může dostat přesně takové údržby, jakou potřebuje, aby mohlo trávit více času generováním zisku a méně času v servisu.

Finanční přehled

a_financni_prehled_tabulka_cz

Tisková zpráva Scania

Související články

Filozofie společnosti Scania: partnerství je cesta k trvale udržitelné dopravě
Filozofie společnosti Scania: partnerství je cesta k trvale udržitelné dopravě

Scania přebírá vedoucí úlohu při vývoji řešení, které by usnadnily přechod k udržitelné dopravě. V centru pozornosti stojí boj proti emisím CO2, přičemž Scania již má potřebné řešení pro dosažení cílů pro rok 2030.

Ocenění pro novou generaci nákladních vozidel Scania
Ocenění pro novou generaci nákladních vozidel Scania

Scania opět získala prestižní ocenění „International Truck of the Year 2017“. Porota ve svém hodnocení nové generace nákladních vozidel mimo jiné zdůraznila faktory jako pohodlí řidiče, bezpečnostní aspekty a pozitivní vliv na celkovou ekonomickou efektivitu dopravců.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!