FORTERRA HD 140 ve finále soutěže Tractor of the Year 2017

19 října 2016, 8:16

ZETOR TRACTORS a.s. se účastní prestižní celoevropské soutěže Tractor of the Year. Do soutěže byl přihlášen model ZETOR FORTERRA HD 140 s emisním řešením STAGE IV, který se dostal až mezi finalisty v kategorii Traktor roku 2017. Brněnský stroj patří v tuto chvíli mezi sedm nejúspěšnějších účastníků a 11. října se představil hodnotitelům v akci přímo v sídle společnosti.

Soutěž je vyhlašována každoročně a v letošním jubilejním 20. ročníku bojuje FORTERRA HD o přední příčky spolu s nejvýznamnějšími výrobci traktorů na světě.

20161010_TOTY 2

„Tato významná událost pro nás představuje jedinečnou příležitost prezentovat kvalitu strojů ZETOR před odborníky z celé Evropy. FORTERRA již nyní patří mezi sedm nejúspěšnějších traktorů, což je pro nás čest. Věříme, že porotce přesvědčí o svých dovednostech i ve finále a uspěje,“ říká Margaréta Víghová, ředitelka Úseku korporátní komunikace ZETOR TRACTORS a.s.

O kvalitách strojů rozhoduje odborná porota složená z 25 renomovaných novinářů z předních zemědělských časopisů z 23 evropských zemí. Mezi hlavní hodnotící kritéria patří výkonnost stroje, vybavení, inovace i design.

20161010_TOTY 7

Soutěž má více kol. První kolo proběhlo na jaře, kdy každý ze soutěžících prezentoval svůj stroj před porotou, která následně vybrala pro každou ze tří vypsaných kategorií finalisty. FORTERRA HD 140 se zařadila mezi finalisty v kategorii Traktor roku 2017. Nyní čeká finalisty soutěže praktická ukázka dovedností strojů při práci v terénu.

Vyhlášení vítězů se uskuteční 9. listopadu v italské Bologni během mezinárodního zemědělského veletrhu EIMA. Traktor FORTERRA HD v minulosti již získal ocenění Zlatý kosák a Zlatý klas na výstavách Země Živitelka (ČR) a Agrokomplex (SR).

20161010_TOTY 9

 

FORTERRA HD s emisním řešením STAGE IV

FORTERRA HD patří mezi nejvyšší model modelové řady FORTERRA, přináší vyšší výkon (od 127 do 147 koní), má robustnější tělo, odpruženou nápravu a multifunkční ovládací panel.

FORTERRA HD disponuje úspornými motory ZETOR s 16ventilovou hlavou, které vzešly z vlastního vývoje a výroby a splňují emisní normu Stage IV/Tier 4F. Motory mají dobrou akceleraci a snadno startují i při nízkých teplotách. Na základě nezávislých testů Mendelovy univerzity v Brně v České republice bylo zjištěno, že motory s emisním řešením STAGE IV přinášejí nižší spotřebu paliva oproti motorům předchozí generace. A to o 15–20% v závislosti na vykonávané činnosti.

20161010_TOTY 10

Převodovka FORTERRY HD nabízí větší počet využitelných převodových stupňů, čímž udržuje motor v optimálních otáčkách při práci na poli i při transportu. To se promítá hlavně do spotřeby paliva, která je nižší. V nejpoužívanějším pracovním rozsahu nabízí převodovka 13 stupňů rychlosti i při zatížení traktoru, a to v pracovním rozsahu 4–12km/h. Celkově pak převodovka disponuje 30 rychlostmi vpřed a 30 rychlostmi vzad.

Obsluhu stroje usnadňují prvky, jako jsou PowerClutch – tlačítko spojky nacházející se na řadící páce, PowerShift – třístupňový násobič krouticího momentu nebo PowerShuttle – hydraulický reverzor.

Elektrohydraulika Bosch přináší u stroje vysokou efektivitu při práci s přípojnými zařízeními. Dva pomocné válce hydrauliky zajišťují rovnoměrné zatížení traktoru a maximální zvedací sílu až 85kN (8500kg). Forterra HD je vybavena 4sekčním rozvaděčem hydrauliky s elektrohydraulickým ovládáním. Samozřejmostí je unikátní systém HitchTronic, který sám měří odpor půdy při orbě a podle aktuálních hodnot automaticky reguluje zadní tříbodový závěs. Tím je opět dosahována úspora paliva 5–7%.

20161010_TOTY 5

V oblasti ergonomie a komfortu je stroj vybaven prostornou kabinou. Vysoký jízdní komfort je zajištěn díky odpružení přední nápravy. Forterra HD je vybavena také multifunkčním panelem, jenž sdružuje všechny důležité ovládací prvky na jednom logicky uspořádaném místě.

Odpružená přední náprava funguje u Forterry HD jako systém dvou nezávisle odpružených polonáprav. Traktor je dále vybaven 100% uzávěrkou diferenciálu. Zapomenout nesmíme ani na souvraťovou automatiku, která snižuje počet úkonů při každém otáčení na souvrati, zjednodušuje se tak obsluha stroje a je dosaženo lepší manévrovatelnosti.

Související články

ZETOR na polském AGRO SHOW
ZETOR na polském AGRO SHOW

Ve městě Bednary v Polsku se během uplynulých čtyř dnů sešli fanoušci zemědělské techniky, kteří měli možnost si prohlédnout celou škálu zemědělských produktů a služeb. Na jednom z největších festivalů tohoto typu v Evropě nechyběl ani stánek značky ZETOR.

ZETOR opět bodoval na MČR v orbě
ZETOR opět bodoval na MČR v orbě

Mistrovství České republiky v orbě, jehož partnerem je i společnost ZETOR TRACTORS a.s., se letos konalo již po třiačtyřicáté u obce Peruc na Ústecku. Účastnil se ho také několikanásobný vítěz minulých ročníků Václav Milík s traktorem ZETOR PROXIMA. V rámci doprovodného programu bylo možné si v testovacích jízdách vyzkoušet aktuální nabídku traktorů ZETOR.

Zetor FORTERRA HD 150 bodoval na výstavách v Čechách a na Slovensku
Zetor FORTERRA HD 150 bodoval na výstavách v Čechách a na Slovensku

FORTERRA HD bodovala na výstavách, které se uskutečnily závěrem letních prázdnin na Slovensku a v Čechách. Modernizovaný traktor s řešením STAGE IV si z Agrokomplexu a ze Země Živitelky odnesl prestižní ocenění Zlatý kosák a Zlatý klas. Porota ocenila nejen technické řešení, ale i výhodu v podobě úspory paliva, kterou zákazníkům přináší. Na výstavách Agrokomplex, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!