MAN Liga 2024 zná své vítěze

9 července 2024, 12:20

Další ročník česko-slovenské soutěže o nejefektivnějšího řidiče nákladního automobilu MAN je v cíli. Přinesl rekordní účast a více než milion ekonomicky ujetých kilometrů, stovky litrů ušetřeného paliva a adekvátně snížené emise CO2.

MAN Liga 2024 trvala téměř 9 týdnů, tedy přesně 61 dní. Přihlásilo se 63 dopravců – 45 z České republiky, 18 ze Slovenska a každá společnost nominovala jednoho svého řidiče. To je nejen největší počet účastníků v dosavadní historii akce, ale také stoprocentní nárůst oproti loňskému roku. Soutěžící ujeli celkem 1.141.709 kilometrů na vozidlech MAN TGX třetí generace s průměrnou hmotností soupravy 27,3 tuny.

Připomínáme, že v MAN Lize vítězí ti, kteří nejlépe využívají potenciál tahačů MAN nejnovější generace a důsledně dodržují zásady hospodárné jízdy. V aktuálním ročníku dosáhla průměrná “známka” v hodnocení hospodárnosti jízdy, kterou organizátoři vypočítali z údajů digitální platformy RIO, velmi dobré úrovně: 84 %.

Aby nebyl narušen provoz přihlášených společností, jezdí soutěžící řidiči během MAN Ligy i nadále v běžném provozním režimu, tj. na standardních trasách dálkové nebo regionální dopravy. To má však výhodu i pro samotné soutěžící: mohou porovnat, o kolik si zlepší hodnocení (a spotřebu paliva) na stejné trase, pokud přijmou doporučení školitelů MAN ProfiDrive. Ostatně na tomto principu je založena cena “Skokan”, kterou chce organizátor motivovat řidiče k neustálému zlepšování svých výkonů. A aby to fungovalo. Ukázkovým příkladem je Daniel Hackl (Schnellecke), letošní slovenský Skokan: po prvním týdnu soutěže měl hodnocení efektivity 23 %, ale po konzultaci se svým trenérem doslova vyskočil na 100 % a ze zadních pozic pelotonu se propracoval až na 5. místo v konečné klasifikaci.

Jako vždy budou oceněni tři nejlepší jezdci z České republiky, tři nejlepší jezdci ze Slovenska a dva Skokani. Slavnostní předání cen se uskuteční 30. srpna na mistrovství Evropy tahačů v Mostě.

S rekordní účastí vzrostla i konkurence a zejména v České republice byl boj o prvenství zatím nejtěsnější: Až pět jezdců dosáhlo stejného celkového hodnocení 100 %, takže o pořadí musela rozhodnout další kritéria.

Vítězové MAN Ligy 2024

Česká republika:

1. Petr Nikl (Šmídl s.r.o.)

2. Pavel Dlesk (Frost Logistics a.s.)

3. Jan Kutnohorský (Quehenberger Transport & Logistics CZE s.r.o.)

Skokan soutěže: Yurii Orban (JZ Logistics s.r.o.)

Slovenská republika:

1. Ivan Jankech (Deutschmann)

2. Tomáš Szemet (Slovnaft Trans)

3. Jankech (Deutschmann). Ľubomír Moravčík (Ave Moto)

Skokan soutěže: Daniel Hackl (Schnellecke)

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!