Víme, jak budou vypadat vůbec první bezpečnostní testy nákladních automobilů

7 května 2024, 16:21

Organizace Euro NCAP reaguje na znepokojivé statistiky týkající se nákladních vozidel, která se stávají častějším účastníkem smrtelných nehod. Jak dopadly vůbec první bezpečnostní testy nákladních automobilů?

Euro NCAP je nezisková organizace, která hodnotí bezpečnost vozidel. Mimo jiné provádí nárazové a bezpečnostní testy nových vozidel. Na akci NCAP24 představila nové trendy, které organizace do budoucna zvažuje při hodnocení bezpečnosti nákladních vozidel. Reaguje tak na znepokojivé statistiky, které ukazují, že nákladní vozidla se aktivně podílejí na téměř 15 % smrtelných nehod.

„Dnešní den představuje důležitý okamžik ve vývoji programu hodnocení bezpečnosti nákladních vozidel Euro NCAP. Pokud jde o nehody nákladních vozidel, jejich velikost a hmotnost bohužel znamenají vyšší riziko úmrtí – zejména pro zranitelnější účastníky silničního provozu. Euro NCAP zdůrazňuje, že nákladní vozidla musí být lépe vybavena technologiemi, které zachraňují životy, zejména těmi, které se týkají předcházení nehodám, viditelnosti a záchrany po nehodě. Dnes oznámené protokoly, které budou oficiálně zveřejněny příští měsíc, ukazují, že nejlepší testovací metody vyvinuté v uplynulém desetiletí pro osobní automobily lze proměnit v užitečné zásady pro konstrukci budoucích bezpečnějších nákladních vozidel. Tím, že jsme postupy a požadavky veřejně představili ještě před hodnocením, doufáme, že je průmysl vezme na vědomí a bude na ně odpovídajícím způsobem reagovat,“ říká Dr. Michiel van Ratingen, generální tajemník Euro NCAP.

Euro NCAP zdůrazňuje, že vzhledem k velikosti a hmotnosti nákladních vozidel je třeba věnovat více pozornosti jejich lepšímu vybavení technologiemi pro záchranu životů, počínaje preventivními opatřeními a konče řešením problémů po nehodě. K tomu mohou pomoci testovací metody prováděné na osobních automobilech.

„V uplynulých 12 měsících jsme na vývoji testů úzce spolupracovali s výrobci vozidel. Budoucí hodnocení podpoří dobré bezpečnostní výsledky v městském prostředí i na dálnicích, což umožní optimalizaci bezpečnosti provozu a nákladů. Nové regulační požadavky donutily výrobce zvýšit bezpečnostní standardy. Naším cílem je však usilovat o nejlepší postupy ve všech bezpečnostních aspektech vozidel, nejen o splnění minimálních norem. To je cíl, kterého jsme úspěšně dosáhli u osobních automobilů,“ dodává Matthew Avery, ředitel pro rozvoj strategie Euro NCAP.

Klíčové bezpečnostní technologie hodnocené organizací Euro NCAP:

  • Inteligentní regulace rychlosti (ISA) dokáže pomocí kamer a GPS snímat rychlostní limity, kontrolovat je a varovat řidiče při jejich překročení.
  • Kamerový monitorovací systém se může ukázat jako lepší než tradiční zrcátka, protože eliminuje mrtvé úhly, nezkresluje obraz a umožňuje nastavit úhel pozorování podle situace.
  • Zlepšení výkonu systému AEB, který je v nákladních vozidlech slabší než v osobních automobilech. To by mohlo snížit počet smrtelných nehod až o několik desítek procent. Společnost chce, aby tímto systémem vybavili svá vozidla všichni výrobci, protože dokáže detekovat nejen chodce, ale také cyklisty a uživatele elektrických koloběžek.
  • Jako problematická se ukazuje i základní konstrukce nákladních vozidel, konkrétně umístění kabiny vysoko nad vozovkou. To výrazně zhoršuje viditelnost ostatních vozidel na silnici. Snížení kabiny nestačí – Euro NCAP se chystá testovat systémy, které pomocí senzorů umístěných na přední a boční části vozidla snímají mrtvý úhel a usnadňují řidičům manévrování.
  • Testovat se budou také systémy, které zabraňují vyjetí vozidla z jízdního pruhu aktivním řízením pomocí kamer rozpoznávajících okraje vozovky a bílé čáry.

Euro NCAP chce prostřednictvím veřejné prezentace postupů a požadavků upozornit na existující problémy a jejich možná řešení, což přiměje výrobce vozidel jednat a provádět zlepšení.

„Pro růst našich ekonomik hraje silniční doprava nedílnou a důležitou roli. Klíčem k tomu jsou bezpečnější silnice, což je složité. Neexistuje pouze jedno řešení. Jde o komplexní přístup ke zlepšení bezpečnosti nákladních vozidel i silnic: od chování řidičů a jejich monitorování přes silniční infrastrukturu až po zavádění technologií asistované jízdy, které jsou v současné době ve vozidlech k dispozici, a zkoumání konstrukce nákladních vozidel a chování při nehodách. Čím dříve si uvědomíme, že bezpečnostní technologie v nákladních vozidlech zaostávají za technologiemi v osobních automobilech, tím dříve se nám podaří snížit počet smrtelných nehod s účastí nákladních vozidel,“ dodává Ulric Långberg, šéf Švédské asociace silničních dopravců.

Nehody mezi nákladními vozidly a zranitelnějšími účastníky silničního provozu v současné době představují 25 % všech smrtelných nehod v EU. Nehody nákladních vozidel se značně liší v závislosti na typu silničního prostředí (město nebo dálnice) a také na účastnících nehody. Nové testy budou simulovat srážky v reálném provozu, čímž motivují výrobce k instalaci technologií, které srážkám zabrání a zlepší viditelnost řidiče.

Vize do budoucna

V budoucnu Euro NCAP rozšíří program o ochranu proti nehodám. Cílem přístupu Euro NCAP je vyzdvihnout technologie, které jsou nákladově efektivní a zároveň bezpečné, a umožnit tak provozovatelům vybrat si nejbezpečnější vozidlo pro danou úlohu.

V reakci výrobců na testy se budou požadavky neustále zvyšovat. V roce 2027 se zvýší požadavky na aktivní bezpečnost při manévrování. V roce 2030 zahájí Euro NCAP nárazové zkoušky nákladních vozidel, aby podpořilo lepší pasivní bezpečnostní ochranu. Testovány budou různé typy nákladních vozidel – městské distribuční, meziměstské, dálkové, sklápěcí a popelářské vozy. První výsledky hodnocení budou oznámeny v listopadu 2024.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!