Společnost MAN představila novou generaci své dodávky. Čím se nejnovější model vyznačuje?

30 dubna 2024, 12:52

Nejnovější generace dodávkového vozu MAN si vysloužila přezdívku Next Level. Jak zdůrazňují zástupci značky, jedná se o „nákladní automobil mezi dodávkami“. Čím se nová dodávka od společnosti MAN vyznačuje?

MAN TGE Next Level

MAN TGE Next Level je celý název dodávky vyráběné jako ročníkový model 2025. Nová generace dodávky, která je na trhu již řadu let, dostala osvěžený interiér a řadu moderních technologií pro zvýšení komfortu a bezpečnosti. Pro mnohé může být překvapením, že bude k dispozici pouze se spalovacími motory. Je pravda, že byla ohlášena elektrická verze dodávky, ale datum uvedení na trh nebylo oznámeno.

Lepší je nepřítelem dobrého

Nový MAN TGE se navzdory řadě změn od svého předchůdce zvenčí téměř neliší. Mezi vnější změny patří takové aspekty, jako je malý emblém „Next“ umístěný v přední masce chladiče nebo 17palcová kola z lehkých slitin. Podobná situace je i pod kapotou. Zákazníci si mohou vybrat z několika výkonových variant stejného dvoulitrového přeplňovaného vznětového motoru. Jedinou změnou, kterou zákazníci pocítí, je vyřazení nejslabší verze motoru o výkonu 102 k z nabídky. Kromě toho si kupující budou moci i nadále vybírat mezi manuální převodovkou a osmistupňovým automatem.

MAN TGE Next Level

Zcela nová přístrojová deska

Modernizace dodávkového vozu MAN se týká především interiéru. Designéři palubní desky nejnovější dodávky značky šli s dobou a do středu palubní desky umístili velký dotykový displej, který umožňuje ovládat většinu systémů vozidla. Velký displej se nachází také na místě tradičních hodin. Díky tomu je zde možné zobrazit například navigační systém spolu se základními informacemi o vozidle.

Další důležitou novinkou je přemístění řadicí páky u varianty s automatickou převodovkou. Tradiční řadicí páku nahradila páka na volantu známá z amerických vozů. Pro zvýšení komfortu ovládání je nyní součástí standardní výbavy MANu bezklíčové startování motoru, start-stop a elektrická parkovací brzda.

MAN TGE Next Level

Technologie zvyšující bezpečnost

Velká pozornost je věnována bezpečnosti, a to jak pro řidiče a cestující, tak i pro ostatní účastníky silničního provozu. MAN TGE Next Level má ve standardní výbavě pokročilé asistenční technologie pro řidiče a technologie zvyšující bezpečnost. Mezi nejdůležitější z nich patří asistent pro jízdu v jízdním pruhu, parkovací asistent, systém rozpoznávání únavy, informace o dopravních značkách, inteligentní asistent rychlosti a systém sledování tlaku v pneumatikách.

Z uvedených systémů přitahuje pozornost systém detekce únavy. Ten spočívá v tom, že vůz zasáhne, když je řidič neaktivní. Nejdříve se vůz pokusí řidiče probudit. Pokud se to nepodaří, aktivují se výstražná světla a vůz řidiče bezpečně zastaví u krajnice.

Oficiální představení proběhlo 24. 4. 2024 online.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!