Palubní jednotka EVA díky certifikaci EETS umožňuje mýtné platby už v osmi evropských zemích, další budou následovat

18 prosince 2023, 15:16

Společnost Eurowag nově nabízí evropské služby elektronického mýtného (EETS) ve Španělsku a v Portugalsku. Pyrenejský poloostrov je tak nyní součástí portfolia celkem osmi zemí Evropy, kde lze platit mýtné prostřednictvím palubní jednotky EVA.

Mýtné na španělských a portugalských silnicích a dálnicích lze prostřednictvím jednotky EVA platit od 15. listopadu 2023. Službu EETS mohou zákazníci Eurowagu v současné době využívat také v Německu, Maďarsku, Belgii, Rakousku, Polsku, České republice a ve vybraných mostech a tunelech. Řešení, které dopravcům umožňuje používat jedinou palubní jednotku (tzv. OBU, on-board unit, umožňuje vybírat mýtné automaticky a elektronicky) pro více zemí, zjednodušuje obsluhu OBU a zvyšuje bezpečí na cestách. Čím méně palubních jednotek musí mít řidič na předním skle, tím více má místa k rozhledu.

Mýtné a správa flotily v jednom řešení

Palubní jednotku EVA ocení nejen řidiči, ale i dispečeři či správci a majitelé flotil, značně totiž usnadňuje provoz vozového parku. Kromě EETS jsou bezplatnou součástí řešení také integrované služby pro správu flotily (fleet management), například plánování a sledování trasy vozidla, automatizovaná upozornění pro dispečery, informace o údržbě vozu či patentovaná geolokační technologie FuelGuard. Funkce FuelGuard dokáže porovnat polohu vozidla a místo použití palivové karty – pokud se liší, systém platbu paliva nepovolí. Účinně tím zabraňuje krádežím pohonných hmot.

Palubní jednotka od Eurowagu tak zvyšuje bezpečnost a pohodlí řidičů, díky intuitivnímu softwaru pro správu flotily šetří čas dispečerům a v neposlední řadě poskytuje vlastníkům vozových parků důležitá data k řízení podnikání a snížení nákladů. Základní balíček správy vozového parku EW TRUCK BASIC, který je automatickou součástí OBU EVA, lze navíc v případě zájmu rozšířit o další pokročilé funkce v rámci režimu EW TRUCK PRO. Sem patří například CAN Bus data, vzdálené stahování tachografu či pokročilé sledování jízdních návyků řidiče s možností koučinku.

Eurowag chystá EETS i v dalších zemích

„Španělsko i Portugalsko jsou z hlediska komerční silniční dopravy důležitými tranzitními body. Máme proto velkou radost, že nově mohou dopravci využívat pohodlí elektronických mýtných plateb a dalších pokročilých funkcí palubní jednotky EVA i v těchto zemích. Naše integrované řešení navíc plánujeme neustále rozšiřovat o další státy. Zákazníci Eurowagu se tak mohou těšit, že v dohledné době budou moci EETS využívat také na Slovensku,“ říká Ivana Lang, Director of Toll z Eurowagu.

„Dopravci mají kromě EETS možnost využít ještě další praktickou službu Eurowag – refundaci DPH a spotřební daně. Právě Španělsko totiž nabízí do konce roku 2023 na spotřební daň bonifikaci. Zákazníci, kteří ve Španělsku tankují, mají nyní jedinečnou možnost snížit své náklady,“ dodává.

Správa mýtných domén na pár kliknutí

Zájemcům o palubní jednotku EVA s certifikací EETS stačí vyplnit registraci pro konkrétní vozidla a vybrat země, ve kterých chtějí službu elektronického mýtného aktivovat. Palubní jednotku EVA posléze obdrží ve 2–4 pracovních dnech. Stávající zákazníci Eurowagu mají aktivaci EETS pro Španělsko a Portugalsko ještě snazší. Stačí navštívit klientský portál Eurowag a v daném uživatelském účtu upravit údaje u konkrétních vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!