První test nového hybridního nákladního automobilu Scania se solárním pohonem

5 září 2023, 12:05

V rámci dvouletého výzkumu, na kterém spolupracují společnosti Scania, Uppsala University, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express a Dalakraft, se na veřejných komunikacích testuje unikátní hybridní nákladní automobil s návěsem pokrytým solárními panely. Solární energie výrazně snižuje provozní náklady a lokální emise, protože nákladní vůz si část energie pro vlastní pohon vyrábí sám.

Scania na solární pohon

„Cílem společnosti Scania je vytvořit podmínky k přechodu na udržitelný přepravní systém. Během této spolupráce slouží solární panely vůbec poprvé k výrobě elektrické energie pro pohon nákladního automobilu. Sluneční záření jako obnovitelný zdroj energie může výrazně snížit emise v dopravě. Je úžasné udávat směr vývoje nákladních vozidel nové generace,“ říká Stas Krupenia, vedoucí výzkumné kanceláře společnosti Scania.

V rámci tohoto výzkumu slouží nákladní vozidlo k ověření možnosti výroby solární energie a stanovení, o kolik se sníží emise oxidu uhličitého díky použití solárních panelů. Výzkumníci vyvinuli speciálně pro nákladní automobily nové, účinné a lehké solární panely. Kromě toho také zkoumají způsob propojení nákladních automobilů s elektrickou sítí, a vytvářejí modely toho, co se stane, když se několik nákladních automobilů, jako je tento, společně připojí k elektrické síti.

5.000 kilometrů prodlouženého dojezdu ročně

Osmnáctimetrový přívěs kamionu je téměř celý pokryt solárními panely, jejichž plocha a výkon odpovídají instalaci na rodinném domě. Ve Švédsku solární energie prodlouží hybridnímu nákladnímu vozu dojezd až o 5.000 kilometrů ročně. V zemích, kde je více slunečních hodin, jako je Španělsko, může vozidlo ve srovnání se švédskými poměry zdvojnásobit množství získané solární energie, a tím i dojezd.

Součástí projektu je také výzkum nových, lehkých tandemových solárních článků, které jsou založeny na kombinaci solárních článků společnosti Midsummer a nových perovskitových solárních článků. Ty nabízejí vyšší účinnost přeměny slunečního světla na elektřinu. Toto řešení by mohlo zdvojnásobit množství vyrobené solární energie ve srovnání se současnými panely.

Scania na solární pohon

„Nasazení našich solárních panelů umožní vznik udržitelných nákladních vozidel. Díky elektrifikaci vidíme velký potenciál pro snížení emisí z těžkých vozidel. Elektřina vyrobená solárními panely ušetří palivo a redukuje emise oxidu uhličitého. Chceme být spolehlivým partnerem a to nám tento průlomový projekt umožňuje,“ říká Erik Olsson, vedoucí oddělení Corporate Development společnosti Midsummer.

S tím souhlasí i Daniel Sandh, generální ředitel společnosti Eksjö Maskin & Truck: „Pohonné hmoty představují v současné době pro přepravní společnosti stále větší náklad a vše, čím můžeme přispět k jeho snížení, bude pro společnost dlouhodobě přínosem.“

Projekt se z části zabýval rovněž vyhodnocením dopadu solárního dobíjení na elektrickou síť a posouzením možnosti prodeje přebytků. Možnost obousměrného nabíjení není zcela jednoduchá a legislativa je zatím nejasná.

„Mysleli jsme si, že budeme moci přebytky energie vyrobené nákladními vozidly odkoupit, bohužel to v současné době není možné. Ale to, že se solární články stanou součástí řešení dobíjení kamionu, je fantastické. Jako společnost obchodující s elektřinou vidíme, že pro zvládnutí přechodu na nové pojetí energetiky jsou zapotřebí všechny obnovitelné zdroje energie,“ říká Sverker Ericsson, ekonom obchodu s elektřinou ve společnosti Dalakraft.

Plug-in hybrid s výkonem 560 koní a 100 m2 solárních panelů

Nákladní automobil na solární pohon byl vyvinut v rámci výzkumného projektu financovaného vládní agenturou pro inovace Vinnova, jehož cílem je vyvinout nákladní automobily, u nichž solární energie sníží dopad na klima. Tento vůz je plug-in hybrid o výkonu 560 koní. Na 18metrovém návěsu je nainstalováno 100 metrů čtverečních tenkých, lehkých a flexibilních solárních panelů s maximální účinností 13,2 kWp (špičkového výkonu). Odhaduje se, že při provozu ve Švédsku vygenerují ročně 8.000 kilowatthodin (kWh). Celková kapacita akumulátorů je 300 kWh, z toho 100 kWh na nákladním vozidle a 200 kWh na návěsu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!