MAN hlásí nárůst prodeje a hospodářských výsledků v 1. pololetí

9 srpna 2023, 14:03

Výrobce užitkových vozů MAN Truck & Bus zaznamenal v prvním pololetí mírný nárůst objednávek o 4 % na 49.517 vozidel. Na základě přetrvávajícího nahromadění nevyřízených zakázek, stabilizující se situace v dodavatelských řetězcích a následného prudkého nárůstu objemu výroby ve sledovaném období se počet prodaných nákladních vozidel, autobusů a dodávek zvýšil velmi výrazně na 56.173 (+61 %). Prodej vozidel v předchozím roce byl na nízké úrovni v důsledku zmrazení produkce způsobeného válkou na Ukrajině.

Společnost MAN Truck & Bus dosáhla tržeb ve výši 7 miliard eur, což je nárůst o 41 % ve srovnání s loňským rokem. Bylo to způsobeno zejména větším objemem prodeje nových vozidel a růstem byznysu v oblasti služeb pro vozidla, resp. motory.

V prvním pololetí 2023 dosáhla společnost MAN Truck & Bus hospodářského výsledku 476 milionů eur a výnos z prodeje 6,8 %, když z úrovně 5,8 % v prvních třech měsících se ve druhém čtvrtletí zisk zvýšil na 7,7 %.

Finanční ředitelka společnosti Inka Koljonenová k půlroční bilanci uvedla: „Podařilo se nám dále zlepšit kvalitu našich výnosů. Po dobrém prvním čtvrtletí jsme byli schopni dále růst a pokračujeme s velkými pokroky směrem k dosažení našich cílů v ziskovosti. Čísla to dokazují: Naši loď MAN společně otáčíme a vracíme ji na cestu úspěchu.“

Kromě nárůstu tržeb ovlivněného objemem se na pozitivním hospodářském výsledku podílejí i další faktory – lepší cenová strategie pro nová a ojetá vozidla, lepší marže v oblasti služeb pro vozidla a opatření ke zvyšování efektivity nákladů, jako je například reorganizace v divizi autobusů. Hospodářský výsledek také ovlivnily vyšší ceny materiálů a energií, jakož i vyšší personální náklady částečně pro globální nárůst inflace a s tím související úpravy mezd. V předchozím roce byl hospodářský výsledek významně ovlivněn přerušením výroby v některých závodech.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!