Výběr mýtného klesal i v květnu, dopravci uhradili 1,318 mld korun

28 června 2023, 15:17

Květen se stal třetím měsícem letošního roku, ve kterém zaznamenal satelitní mýtný systém CzechToll mírný meziroční pokles výběru. Konkrétně uhradili dopravci za užití zpoplatněných komunikací 1,318 mld. korun, meziročně o 1 procento. Stejně jako do dubnového výsledku se promítl i v květnu do statistik výběru mýtného chybějící jeden pracovní den ve srovnání s rokem 2022.

Stejně jako v minulých měsících naopak v květnu rostl počet mýtných transakcí – meziročně o 3,6 procenta na více téměř 109 milionů. Do počtu mýtných transakcí se stále promítá rozšíření sítě zpoplatněných komunikací, které proběhlo k 1. červenci 2022.

„Přestože jsme v letošním roce zaznamenali již potřetí mírný pokles výběru mýtného, nelze dovozovat, že by se do výběrů mýtného začala propisovat zhoršená ekonomická situace v regionu. Pokud by měl letošní květen stejný počet pracovních dnů jako vloni, výběr mýtného by meziročně mírně rostl,“ uvedl Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

Mýtné transakce ukazují také aktivitu dopravců s povinností platit mýtné na síti zpoplatněných komunikací v průběhu dne. Nejméně provozu eviduje mýtný systém mezi půlnocí a třetí hodinnou ranní, kdy se během 60 minut pohybuje po zpoplatněných komunikacích v průměru 4 až 5 tisíc vozidel platících mýtné. Do čtvrté hodiny ranní se počet vozidel zdvojnásobí, mezi pátou a šestou zaeviduje systém během každé hodiny až 14 tisíc vozidel. Špičky dosahuje provoz mezi 7:00 a 14:00, kdy jsou mýtné transakce naúčtovány každou hodinu více než 20 tisícům vozidel.

Na konci května bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 784 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, z toho 609 tisíc automobilů mělo zahraniční registrační značky. K těmto registrovaným vozidlům vydal CzechToll dopravcům 618 tisíc kusů palubních jednotek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!