ZF Health Check od ZF Aftermarket prodlužuje provozuschopnost autobusů na silnicích

2 června 2023, 12:33

Prostřednictvím programu ZF Health Check zpřístupňuje společnost ZF uživatelům svých automatických převodovek pro autobusy svou vizi „Next Generation Aftermarket“. Na základě živě snímaných dat z jízdního provozu lze vytvořit individuální plán údržby, který je přizpůsoben aktuálnímu stavu převodovky. Diagnostika závad je možná prostřednictvím digitálního vzdáleného přístupu, takže se lze vyhnout zbytečným návštěvám servisu a prodloužit dobu používání.

Veřejná doprava hraje klíčovou roli v udržitelné transformaci odvětví dopravy. Aby se maximalizoval její pozitivní dopad a zároveň se zajistila co nejlepší kvalita služeb pro cestující, musí autobusy trávit co nejvíce času na cestách a co nejméně v dílnách.

S těmito výzvami pomáhá nový digitální servisní koncept společnosti ZF Aftermarket: ZF Health Check je speciálně přizpůsoben automatické převodovce ZF EcoLife, kterou používají dopravní podniky po celém světě v městských a linkových autobusech. Řešení využívá četné typy údajů ze snímačů zaznamenaných v převodovém systému během provozu vozidla – například otáčky motoru, převodový stupeň, teplotu oleje, tlak oleje atd. Tato data jsou často přenášena online do specializované pokročilé analytické služby fungující v ZF Cloud, kde jsou určovány individualizované poznatky relevantní pro servis. Tyto poznatky následně vedou ke smysluplným doporučením pro činnost provozovatele autobusu, resp. jeho servisní společnosti.

Provozovatel může například co nejlépe využít životnost převodového oleje, protože olej se nemusí měnit při předem stanoveném počtu ujetých kilometrů, což by mohlo být příliš brzy. Autobus tak zůstává déle na cestách a zvyšuje se jeho doba provozuschopnosti. I v případě, že autobus musí do servisu, jsou prostoje minimalizovány, protože náhradní díly nebo materiál lze díky dostupným údajům o vozidle zajistit předem. Lze také lépe naplánovat potřebnou pracovní dobu. A pokud vlastní dílna podniku nemůže závadu najít, může provozovatel vozového parku povolat externí servisní techniky a poskytnout jim přístup k portálu Health Check.

Další výhodou je, že provozovatelé autobusového parku jsou včas varováni před hrozícími poruchami. K poškození totiž obvykle nedochází náhle, ale lze je předvídat – například podle odchylek tlaku oleje nebo teploty. Pokud pak provozovatel odveze dané vozidlo do servisu, je oprava často nejen levnější, protože ještě nedošlo k následným škodám, ale odpadají i problémy spojené s poruchou – například další přeprava cestujících, použití náhradního autobusu nebo odvoz porouchaného vozidla do servisu. Kromě konkrétních technických výhod je neméně důležitá důvěra a jistota, které ZF Health Check poskytuje provozovatelům.

Philippe Colpron, vedoucí oddělení poprodejních služeb ZF, k tomu říká: „Se systémem ZF EcoLife již umožňujeme stovkám provozovatelů autobusů po celém světě efektivnější provoz. S naší nabídkou ZF Health Check, využívající vzdálený přístup k datům o vozidle a prediktivní analýzu, můžeme nyní doprovázet naše fleetové zákazníky ještě o krok dále směrem k nulovým prostojům a dláždit cestu k udržitelnému aftermarketu.“

ZF Health Check je nyní k dispozici uživatelům telematického řešení pro vozové parky ZF Bus Connect Premium. Společnost ZF v současné době plánuje integraci dalších komponentů do systému Health Check. Kromě Health Check nabízí ZF Bus Connect řadu funkcí pro provozní optimalizaci autobusových parků, jako je živý přehled o celém vozovém parku, přehled o možnostech optimalizace s ohledem na spotřebu paliva/energie, chování řidičů nebo opotřebení náhradních dílů (např. brzd). Generuje zprávy o dodržování předpisů nebo podklad pro důkazy související s daněmi ve veřejné dopravě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!