Návrat vyšší sazby spotřební daně snižuje konkurenceschopnost českých dopravců

5 května 2023, 11:35

Vláda rozhodla o zkrácení období platnosti snížené sazby spotřební daně z nafty. Místo konce letošního roku se má sazba daně zvýšit o 1,50 Kč z litru nafty již k 1. červenci. Loňské snížení daně, jímž vláda reagovala na vysoké ceny pohonných hmot a chtěla jím podpořit konkurenceschopnost českých dopravců se pozitivně projevilo na výkonnosti oboru a státu se vrátilo i ekonomicky.

Výběr daně sice zaznamenal výpadek, ale dopravci, kteří v soutěži s hlavními konkurenty z Polska, Maďarska nebo třeba Slovenska dokázali po delší době uspět, platí doma kromě spotřební daně i silniční daň, odvody z mezd, DPH a další poplatky. Pokud zakázku nemají a nahradí je zahraniční konkurent, zaplatí v ČR jen mýto a stát místo téměř milionu korun z jednoho českého kamionu inkasuje 70 tisíc od cizince. Pro dopravce není nejdůležitější absolutní cena nafty, ale její porovnání s cenou, kterou mají k dispozici dopravci z ostatních států. A my jsme se přiblížili dokonce i k podmínkám nejsilnější flotily vozidel z Polska. Rozhodnutím vlády, které o půl roku zkracuje zákonem stanovené podmínky, o šance vyrovnaně soutěžit čeští dopravci přicházejí.

Josef Melzer, prezident Sdružení ČESMAD BOHEMIA k tomu říká: “Rozhodnutí vlády mě mrzí. Vážím si loňského opatření, kdy vláda daň snížila, chápu, že státní finance nejsou v dobrém stavu, ale takováto rychlá změna nás poškodí. Dopravci mají nasmlouvané zakázky dopředu a vysoutěžili je s vědomím, že daň bude do konce roku stálá. My se potýkáme o halíře a nafta je klíčovou položkou. Na trhu je navíc nyní převis dopravních kapacit a zhoršení podmínek nás sráží v soutěži s dopravci z jiných zemí. Předpokládám také, že část našeho tankování se opět přesune do zemí s příznivějšími cenami. Řešením by mohlo být i zavedení profesionální nafty, jak to mají například v Belgii, ve Španělsku, v Maďarsku a několika dalších zemích. Tyto země dopravcům část daně vracejí, a tím tankování dělají atraktivní pro všechny i při vyšší základní sazbě daně.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!