Tevva – další výrobce elektrických a vodíkových nákladních vozidel

29 března 2023, 12:55

Blížící se zákaz automobilů se spalovacími motory urychluje vývoj elektrických a vodíkových technologií. Britská společnost Tevva chce dobýt trh s elektrickými a vodíkovými vozy.

Tevva elektrický vůz

V únoru bylo v Evropském parlamentu dosaženo dohody ve sporu o emisní normy CO2 pro nové osobní automobily a dodávky. Již několik let je ambicí Rady a Parlamentu EU stanovit systémová řešení na cestě k nulovým emisím CO2 pro evropský vozový park. Jedním z prostředků realizace je balíček legislativních návrhů „Fit for 55″, jehož nařízení mají na jedné straně zajistit sociálně spravedlivý přechod a na straně druhé udržet a zvýšit inovace. Stojí za to se podívat, jak tyto požadavky na dosažení nulových emisí uhlíku již nyní realizují některé podniky. Jedním z příkladů je společnost Tevva, britský výrobce vodíkových a elektrických nákladních vozidel.

Název balíčku “ Fit for 55″ odkazuje na cíl snížit emise o nejméně 55 % u osobních automobilů a o 50 % u dodávek do roku 2030. Cílem navrhovaného balíčku je sladit právní předpisy EU s tímto předsevzetím. Do roku 2035 mají být všechny nové osobní a dodávkové automobily na evropském trhu s nulovými emisemi.

Jak je uvedeno v balíčku “ Fit for 55″, cílem nových předpisů je přimět podniky k používání elektrických nebo vodíkových motorů. Poptávku a potřebu udržitelné dopravy diagnostikoval před několika lety Asher Bennet a založil průkopnický podnik, který rozvíjí ve Velké Británii. Jedná se o společnost Tevva, jejímiž stěžejními produkty od roku 2022 jsou vodíková a elektrická nákladní vozidla. Výrobce nyní investuje do své IT a technologické infrastruktury, aby jeho výrobní proces odpovídal požadavkům trhu a právních předpisů.

„Ve společnosti Tevva jsme tvrdě pracovali na tom, abychom trhu nabídli produkt, který je udržitelný, flexibilní a přizpůsobený výzvám, kterým čelí každá společnost. Jsem přesvědčen, že nové technologie a paliva se brzy dostanou do popředí zájmu dopravního průmyslu. Abychom podpořili náš růst tváří v tvář těmto výzvám, museli jsme dobře analyzovat potenciál, který máme, vymezit příležitosti, které rozvíjejí naše podnikání, a naplánovat opatření, která zajistí stabilitu v situaci vysokého růstu,“ říká Asher Bennett, generální ředitel a zakladatel společnosti Tevva.

Společnost Tevva zahájila v lednu sériovou výrobu a prodej svého 7,5t bateriového elektrického nákladního vozidla po schválení a získání European Community Whole Vehicle Type Approval (ECWVTA). Elektrický nákladní vůz Tevva má baterie o kapacitě 105 kWh a ujede na jedno nabití až 140 mil (227 km), čímž se stává ideální pro přepravu ve městech. Po tomto bateriovém elektrickém nákladním automobilu půjde do výroby 7,5t vodíkový elektrický nákladní automobil, jehož výhodou je prodloužený dojezd až na 354 mil (570 km).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!