Dopravní podnik města Ústí nad Labem startuje test elektrického autobusu Scania Citywide

17 ledna 2023, 12:08

Dopravní podnik města Ústí nad Labem převzal 16. ledna 2023 k dvouměsíčnímu testování čistě elektrický a kompletně nízkopodlažní autobus Scania Citywide LF. Dopravní podnik chce z tohoto testování získat zkušenosti s provozem jednoho z možných řešeních při přechodu na 100% bezemisní dopravu.

Elektrická Scania je součástí nejnovější generace autobusů švédského výrobce a díky osmi bateriím s celkovou kapacitou 264 kWh nabízí dostatečný dojezd na jedno nabití pro celou řadu městských nebo příměstských linek.

Scania elektrický autobus

Společnost Scania nabídla dopravnímu podniku možnost vozidlo testovat v provozu na běžných linkách MHD. Autobus bude průběžně nasazován na linky MHD č. 2, 3, 5, 7, 9, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 27 a 62 dle aktuální denní výpravy. Průměrně v provozu ujede každý den 138 km.

,,Dle našeho názoru jsme si autobus zapůjčili v ideální době pro testování bateriového elektrického vozidla, tedy v zimě, což je pro takový vůz nejnáročnější období. Cestujícím chceme ukázat jednu z možností vývoje bezemisní městské hromadné dopravy, a zároveň tak získat z provozu cenné zkušenosti, které mohou být v budoucnu rozhodující při nákupu dalších vozidel a budování případné infrastruktury,“ uvedl Jakub Kolář, provozně technický náměstek výkonné ředitelky dopravního podniku.

Scania Citywide LF je zástupcem nejnovější generace autobusů značky. Zvenku se vyznačuje minimalistickým moderním designem a je postavena na zcela novém podvozku. Kromě čistě elektrické verze se nabízí s celou řadu pohonných ústrojí. K dispozici je tedy i s konvenčními diesely, plynovými motory a rovněž v hybridní podobě.

Mezi priority při vývoji autobusu jako takového patřilo snížení spotřeby paliva, co nejvyšší bezpečnost pro řidiče i cestující a designéři si dali záležet rovněž na interiéru vozidla. Řidiči tak mohou ocenit pohodlnou ergonomickou sedačku ISRI s vyhříváním i celkové provedení palubní desky s přehledným rozmístěním snadno dostupných ovladačů.

Elektrická verze je vybavena celkem osmi bateriemi o souhrnné kapacitě 264 kWh, čtyři jsou umístěné na střeše, čtyři v zadní části autobusu. Na jedno nabití je v závislosti na provozu a vnějších podmínkách možné ujet až 220 kilometrů. Nabíjení je možné pomocí dobíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 150 kW, případně s využitím pantografu o výkonu až 300 kW.

„Po předání vozidla Dopravnímu podniku města Ústí nad Labem proběhne rovněž důsledné technické školení řidičů a dalšího personálu, aby dokázali naplno využít možnosti tohoto elektrického autobusu a dobíjecího systému,“ doplňuje Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania (CZ & SK).

Cestující v Ústí nad Labem si budou moci jízdu čistě elektrickým autobusem Scania Citywide LF vyzkoušet až do 17. března 2023. Po načtení QR kódu vylepeného ve vozidle budou navíc všichni cestující moci ohodnotit svoji zkušenost s elektrickým autobusem.

Specifikace testovaného autobusu Scania Citywide LF

Pohonné ústrojí:

  • výkon elektromotoru: 250 kW stálý, 300 kW špičkový
  • točivý moment: 2100 Nm
  • převodovka: 2st., plně automatická
  • kapacita baterie: 264 kWh (73 % využitelných)
  • dobíjecí výkon: až 150 kW DC (kabel s konektorem CCS2), až 300 kW DC (pantograf)

Rozměry a kapacita:

  • délka x šířka x výška: 12,0 x 2,55 x 3,27 m
  • uspořádání náprav: 4×2
  • uspořádání dveří: 2-2-2
  • počet míst k sezení: 32
  • počet míst k stání: 46
  • počet míst pro vozíček: 1

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!