Čínský elektrický nákladní automobil FOTON získal povolení k provozu v EU

9 srpna 2022, 14:17

Nákladní automobil FOTON iBlue EV obdržel certifikát evropské homologace WVTA od německé společnosti TÜV Rheinland, předního nezávislého poskytovatele zkušebních, inspekčních a certifikačních služeb, který je rovněž jedním z technických pracovišť pověřených certifikací WVTA.

To znamená, že FOTON iBlue EV plně vyhovuje přísným normám stanoveným v předpisech EU, a proto jej lze dovážet do zemí EU a zemí a regionů mimo EU, které vyžadují schválení WVTA. Jedná se o první homologační certifikát pro elektrická vozidla vydaný pro nákladní vozidla vyráběná společností FOTON.

Unijní homologace WVTA je jako „propustka“ pro automobilové výrobky na trh EU akceptováno v celé EU bez nutnosti dalšího testování, dokud se nezmění předpisy ve směrnicích nebo dokud vozidlo neprojde úpravami.

Nákladní vozidlo FOTON iBlue prošlo více než 30 jednotlivými testy pro schválení WVTA, jako je elektromagnetická kompatibilita (EMC), elektrická bezpečnost, NVH (testování hluku a vibrací), systém varování při změně jízdního pruhu nebo pokročilý systém nouzového brzdění.

Vozidlo využívá baterii CATL s vysokou hustotou energie a elektromotor PMSM (Permanent Magnet Synchronous Motor). Plně splňuje technické požadavky na zrychlení z 0 na 30 km/h, zrychlení při předjíždění z 30 na 50 km/h a schopnost rozjezdu do kopce. Je také vybaveno pokročilým systémem rekuperace brzdné energie a jízdním režimem ECO, který se přizpůsobuje různým podmínkám na silnici a zajišťuje vyšší účinnost a dojezd prodloužený o 10 %.

Testovalo se celé vozidlo včetně baterie, motoru a elektronického řídicího systému a provedlo se více než 800 statických testů. Míra snížení dojezdu je při nízkých teplotách 35 % nebo méně, přičemž vysoká přizpůsobivost podmínkám prostředí rovněž zlepšuje provozní výkonnost vozidla. Vzhledem k absolvování 100.000 km odolnostních testů je zaručena i bezpečnost celého vozidla.

Kromě elektrických nákladních vozidel získaly certifikaci WVTA také elektrické autobusy FOTON, které se již od dubna letošního roku pohybují po novozélandských silnicích. Úspěšné získání homologace WVTA pro FOTON iBlue EV znamená, že automobilka FOTON získala přístup na nejnáročnější evropský trh.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!