Elektrobusy Solaris v ulicích Ostravy

9 května 2022, 10:13

Do ostravských ulic vyjely historicky první elektrobusy Solaris v České republice. V roce 2021 společnost Solaris podepsala smlouvu s provozovatelem MHD Dopravní podnik Ostrava a.s.(DPO) na dodávku 24 elektrobusů Urbino 12 a nabíjecí infrastruktury. Dopravnímu podniku bylo slavnostně předáno prvních osm elektrobusů.

DPO Solaris

Jedná se o první dodávku vozů z celkového počtu 24 kusů elektrobusů, které DPO vysoutěžil ve výběrovém řízení. Spolu s elektrobusy bude dodána také nabíjecí infrastruktura. Na terminálu Hranečník byla k dnešnímu dni do provozu uvedena rovněž nabíjecí stanice s pantografem, kterou v budoucnu doplní další 3 nabíjecí stanice téhož typu. Dále bude DPO disponovat 24 kusy mobilních nabíjecích stanic a 4 kusy servisních mobilních nabíjecích stanic. V tuto chvíli vlastní DPO již 8 kusů mobilních a 4 kusy servisních nabíjecích stanic. Slavnostní předání prvních vozidel se uskutečnilo v pátek 6. května v Ostravě za účasti ministra dopravy ČR Martina Kupky, primátora města Ostravy Tomáše Macury, předsedy představenstva a generálního ředitele DPO Daniela Moryse a novinářů.

„Měníme autobusovou dopravu v Ostravě. Nová nabíjecí infrastruktura na terminálu Hranečník je další fází naší strategie a doplňuje již stávající nabíječku pro elektrobusy v Ostravě-Svinově. Následující část plánu je vybudování nabíjecí stanice i na ul. Valchařská v centru města. Ostrava tak bude mít tři strategické body, kde se budou elektrobusy nabíjet a odkud budou vyjíždět obsluhovat přilehlé lokality. V daných místech se tak znatelně sníží produkce CO2,“ uvedl Ing. Daniel Morys, MBA, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

„Se společností DPO spolupracujeme již více než 20 let. Právě do Ostravy jsme dodali naše první vozidlo pro exportní trh. Jsem nesmírně hrdý na to, že naše organizace může být součástí historie městské hromadné dopravy v tomto městě, a to zejména proto, že mluvíme o vskutku působivé historii. Vedení důsledně plní plán transformace vozového parku v souladu s mottem: „Jezdíme bez dieselu!“ Elektromobilita je zcela jistě budoucností dopravy a bezemisní řešení přinášejí obyvatelům nesporné výhody – méně hluku a znečištění,” řekl Roman Zdráhal, ředitel společnosti SOLARIS CZECH.

Urbino 12 electric jsou moderní a ekologické autobusy. Jsou velmi tiché a nevypouštějí do ovzduší škodlivé emise, čímž zvyšují komfort života občanů města. Každý elektrobus pojme až 85 cestujících, kteří mohou využívat bezdrátový internet a nabíjecí porty USB. Všechny vozy jsou vybaveny vnějším a vnitřním LED osvětlením a monitorovacím systémem, který se skládá až ze sedmi kamer. Vozidla, která přibyla do ostravské flotily, jsou vybavena bateriemi Solaris High Power s celkovou kapacitou přes 90 kWh. Kromě nabíjení přes standardizovaný konektor plug-in bude možné energii v modelu Urbino electric doplnit také pomocí invertovaného pantografu ve standardu OppCharge.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!