Protesty kanadských řidičů kamionů proti očkování nabírají na síle

8 února 2022, 12:08

Situace v Kanadě, kterou vyvolal protest proti očkování nazvaný „Konvoj svobody“, se každým dnem vyhrocuje. Řidiči kamionů se bouří proti povinnému očkování řidičů kamionů při vjezdu do Kanady a zároveň demonstrují svůj nesouhlas se zavedenými omezeními.

zdroj: New York Times

Protesty řidičů vůči očkování proti COVID-19

Protesty řidičů v Kanadě trvají už téměř dva týdny, ale situace se každým dnem zhoršuje. Blokáda Ottawy, jejíž ulice okupují kamiony, vedla v neděli k zavedení výjimečného stavu ve městě. Podle sdělení města má toto řešení umožnit plynulejší zajištění služeb pro obyvatele a provádění nezbytných veřejných zakázek. Protesty se šíří i do dalších kanadských měst. Dochází také k blokádám hraničních přechodů se Spojenými státy, které rovněž zavedly omezení vstupu.

K protestům došlo v reakci na kanadské nařízení zakazující neočkovaným řidičům kamionů překračovat hranice. Blokády ulic, jízda po chodnících, hluk, vandalské činy – to je nyní realita pro obyvatele Ottawy, Toronta a dalších měst. Policie se snaží těmto činům čelit – zavedla blokádu příjezdových cest do centra, uděluje pokuty a předává případy přímo soudům. Bylo také vydáno varování, že každý, kdo bude protestujícím pomáhat, například dodávat benzín, bude potrestán.

překlad: Má práva nekončí tam, kde začíná tvůj strach.

Protesty proti očkování nejen v Kanadě

Není to jediný způsob podpory účastníků protestu. Na mnoha crowfundingových portálech se pořádají sbírky, které mají přispět na „boj proti omezením zaviněným COVID-19“. Tyto akce podporují krajně pravicoví aktivisté a organizace, přičemž se pomalu rozšiřují i do Evropy. Na mnoha sociálních sítích vznikají skupiny na podporu protestujících a organizují se další protesty pod heslem boje proti pandemickým omezením.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!