Daimler Truck stěhuje historická užitková vozidla do Wörthu

1 prosince 2021, 11:37

V rámci rozdělení skupiny Daimler na dvě samostatné společnosti, k němuž dojde 1. prosince, přesunula společnost Daimler Truck koncem listopadu do závodu ve Wörthu první historická užitková vozidla Mercedes-Benz a část svého archivu nákladních vozidel a autobusů.

Kolona tahačů s nízkopodlažními návěsy a historických nákladních automobilů a autobusů se vydala z oblasti Stuttgartu do Průmyslového informačního centra (BIC) závodu na výrobu nákladních automobilů Mercedes-Benz ve Wörthu nad Rýnem. Součástí přesunu historických nákladních automobilů byl Mercedes-Benz LP 333 z roku 1960, přezdívaný „Stonožka“, a Mercedes-Benz LP 608 z roku 1965, svého času první nákladní automobil vyrobený v tehdy novém závodě ve Wörthu. Společnost Daimler Truck hodlá v budoucnu umístit svou sbírku historických exponátů především do blízkosti svých závodů na výrobu nákladních automobilů a autobusů. Další převozy archiválií a exponátů jsou plánovány na příští týdny.

Sbírka nákladních automobilů Daimler zahrnuje celkem asi 130 vozidel, z nichž asi 30 bylo dosud umístěno ve Stuttgartu a jeho okolí. Kolekce zahrnuje také motory, díly a příslušenství ze 125leté historie nákladních automobilů společnosti. V předchozích skladovacích prostorách zabíraly archivní materiály společnosti Daimler Truck více než 160 metrů čtverečních. Jejich součástí je také sbírka 2.600 filmových kotoučů a 600 magnetických pásek s více než 1.000 hodinami historických filmů.

Sbírka zahrnuje historické exponáty, digitální archiv a návrhy budoucích vozidel

Nejstarší částí sbírky nákladních automobilů Daimler je originální nákladní automobil Daimler Motorlastwagen z roku 1898. Další zajímavostí je replika prvního nákladního automobilu Daimler z roku 1896. Nejrychlejší z exponátů, závodní Atego z roku 2000, má výkon 1.500 koní a maximální rychlost 200 km/h. Kromě exponátů z počátků výroby užitkových vozů obsahuje sbírka také různé futuristické studiové projekty.

Digitální archiv bude i nadále k dispozici zaměstnancům, historikům, novinářům a dalším zájemcům. Digitální sbírky týkající se historie společnosti, které jsou zastřešující povahy nebo je nelze jednoznačně přiřadit k jedné či druhé společnosti, budou přístupné prostřednictvím obou společností.

Stručný přehled první várky převezených vozidel

Souběžně s převozem archivních dokumentů byla v rámci prvního transportu ze Stuttgartu do Wörthu převezena následující historická užitková vozidla: panoramatický autobus Mercedes-Benz O 321 H (1962), nákladní automobil Mercedes-Benz L 1500 s generátorem na dřevoplyn (1937), Unimog 70200 č. 2 (Gebr. Böhringer, 1946), dieselový traktor Mercedes-Benz OE (1926). K přepravě těchto vozidel byly použity dva vozy Mercedes-Benz Actros a Unimog U530 ze současné nabídky Mercedes-Benz Trucks, doplněné o Unimog U400 připravený na rallye, který v roce 2006 plnil funkci servisního vozidla při Rallye Paříž-Dakar.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!