Počet mýtných transakcí v srpnu vzrostl meziročně o 6,6 %, dopravci uhradili na mýtném 1,117 mld Kč

21 září 2021, 12:16

Za použití zpoplatněných komunikací uhradili dopravci v srpnu 1,117 miliardy Kč. Meziroční růst výběru mýtného tak překonal 22 %. Za růstem výběru stojí změny ve struktuře mýtných sazeb platné od začátku letošního roku a zároveň meziroční růst intenzity dopravy.

Mýtné

Výběr mýtného letos prozatím v každém měsíci překonal hranici jedné miliardy korun. Platí to i pro srpen, který patří dlouhodobě k měsícům s podprůměrným výběrem mýtného. Srpen se stal prozatím třetím nejslabším měsícem mýtných statistik pro rok 2021 – nižší výběr zaznamenal CzechToll pouze v lednu a únoru, kdy byla doprava stále silně ovlivněna vrcholem pandemie COVID-19.

I přes dvouciferný meziroční růst výběru mýtného zaznamenal CzechToll v srpnu 2021 oproti červenci 2021 o 10 milionů mýtných transakcí méně (celkem 86,1 mil. transakcí). Do intenzity dopravy se tak promítly dovolené dopravců, ale lze předpokládat také dopad omezení produkce v automobilovém průmyslu, který čelí nedostatku čipů nutných pro výrobu vozidel. Ačkoli v meziročním vyjádření rostl počet mýtných transakcí o 6,6 %, ve srovnání s červnem jde o poloviční dynamiku růstu.

Na konci srpna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno více než 610 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho přibližně 161 tisíc vozidel má domácí registrační značky, zbylých 449 tisíc automobilů je registrováno v zahraničí. Počet vydaných palubních jednotek dopravcům překročil 511 tisíc kusů. Dlouhodobě platí, že cca polovina výběru mýtného je vybrána od zahraničních dopravců.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!