Nebezpečné hrátky s cenami paliv

13 září 2021, 10:42

Za současnou inflací stojí z části i vysoké ceny benzinu a nafty. O to větší pozdvižení vyvolala zpráva z německých médií, že tamní vláda v tichosti připravuje zvýšení cen paliv o těžko uvěřitelných 18 korun, to je o více než 50 %. Záminkou je předpokládané neplnění dekarbonizačních cílů v dopravním sektoru a pomalý přechod k bezemisní dopravě.

Třeba to zabere na nás obyčejné motoristy, ale pro dálkovou kamionovou dopravu je to prazvláštní zdůvodnění. Zodpovědní politici jakoby si neuvědomovali, že v současné době není na trhu žádné reálně využitelné větší vozidlo na alternativní pohon a ještě poměrně dlouho nebude. Elektrické dálkové tahače zatím figurují pouze ve snech Tesly a jejího zakladatele Elona Muska, pro vodíková vozidla, která se již začínají testovat, zcela chybí plnicí infrastruktura a samozřejmě je na trhu nikde neseženete.

Pro české dopravce by skokové zdražení v Německu příliš neznamenalo. Jejich kamiony ujedou na nádrž více než 2.000 km, většinou tankují v České republice a již dnes dražší německé naftě se z pochopitelných ekonomických důvodů vyhýbají. O to víc jsou závislí na tuzemských cenách nafty. Jakékoliv zvýšení spotřební daně by je okamžitě podrazilo vůči levnější východní konkurenci těžící právě z domácí nižší ceny nafty a samozřejmě také práce.

Je faktem, že o výši zdanění fosilních paliv a všech energií začíná nyní diskutovat celá Evropa. Jakkoliv ovšem předbíhat schválení nové směrnice EU o zdanění energií a zdražovat pohonné hmoty dřív než zbytek okolních států by bylo pro české dopravce obsluhující naší exportní ekonomiku smrtelné. To přenechme ambiciózním Němcům.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!