To nejzajímavější z 15. Kongresu motoristického průmyslu a obchodu

23 listopadu 2020, 14:51

Ve dnech 17.-18. listopadu proběhl 15. Kongres motoristického průmyslu a obchodu. Mezinárodní kongres, který ovšem letos proběhl díky koronaviru online, jako vždy organizovalo polské sdružení SDCM. Své příspěvky přednesli zástupci mezinárodních organizací CLEPA a FIGIEFA, pořádajícího sdružení SDCM a další odborníci z branže.

15. Kongres motoristického průmyslu a obchodu

Celkem 2 příspěvky pojednávající o dopadu pandemie COVID-19 na automobilový průmysl v EU měla paní Sigrid de Vries, generální tajemnice organizace CLEPA. Na začátku první prezentace zmínila základní informace o organizaci CLEPA (Evropská asociace výrobců dílů) a jejích klíčových úkolech.

Dalším bodem prezentace bylo poskytnutí údajů o automobilovém průmyslu v Evropě, včetně změn, ke kterým došlo v důsledku pandemie COVID-19. Paní Sigrid de Vries rovněž zmínila nejdůležitější výzvy pro automobilové výrobce v blízké budoucnosti.

Anglickou prezentaci s polskými titulky můžete shlédnout níže:

Druhá přednáška Sigrid de Vries se věnovala právním předpisům týkajících se automobilového průmyslu. V dohledné době bude automobilový průmysl čelit revoluci v souvislosti s novými požadavky na redukci škodlivých emisí a bezpečnost. Paní tajemnice se zamýšlela nad dopadem zaváděných předpisů na výrobní společnosti v automobilovém průmyslu. Celou přednášku si můžete prohlédnout níže:

Další příspěvek s mezinárodním přesahem měla paní Sylvie Gotzen, generální tajemnice FIGIEFA. Hlavním tématem její přednášky bylo Nařízení Komise EU č. 461/2010 (MV-BER), tzv. bloková výjimka. Tento dokument, který zajišťuje svobodnou konkurenci při obchodu s náhradními díly, opravách a údržbě motorových vozidel, bude totiž platit již jen do 31. května 2023. Paní Sylvia Gotzen ve svém příspěvku poreferovala o aktuálním dění okolo tohoto významného dokumentu, který má stěžejní vliv na další budoucnost aftermarketu.

Velmi zajímavá byla část konference, kde se probíraly výsledky nejnovějšího průzkumu SDCM, jehož účelem bylo ověřit dopad pandemie na aktivity polských společností v automobilovém a v opravárenském průmyslu. Zástupci sdružení také prezentovali prognózy na poslední čtvrtletí roku.

Z výsledků vyplývá, že po třech čtvrtletích roku většina polských distributorů hlásila pokles tržeb. Čísla však nejsou tak špatná, jak se dalo očekávat ještě na jaře. Během první vlny pandemie došlo v polských autoservisech k poklesu počtu zákazníků. Situace se v následujících měsících sice zlepšila, ale problém i nadále přetrvává. Výsledky se mohou do určité míry podobat situaci také u nás, a proto vám přinášíme několik zajímavých statistik a grafů.

Další přednášky se již týkaly více méně polského trhu. Pojednávaly například o změnách v systému technických prohlídek, podpoře polských výrobců náhradních dílů, Průmyslu 4.0, klimatické politice nebo regulacích při používání repasovaných nebo použitých dílů. Pokud vás některé z těchto témat zajímá, můžete se více dozvědět na portále MotoFocus.pl.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!