Změny mýtných sazeb

18 listopadu 2020, 12:50

Vláda 16. listopadu schválila změny mýtných sazeb platné od roku 2021, které oproti roku 2019 budou znamenat téměř 15procentní navýšení výběru. To má do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury přinést cca 1,6 miliardy korun navíc a znamená nevyhnutelné zvýšení cen za dopravu.

Úprava této daně, která pro dopravce znamená nutnost vyjednat nové ceny se svými zákazníky, přináší i některá pozitiva. Je jimi lehké navýšení množstevních slev z mýtného, z kterého budou profitovat jako častí uživatelé především domácí dopravci. ČESMAD BOHEMIA rovněž vítá zrušení zvýšených pátečních sazeb, které nevedlo k regulaci dopravy, ale pouze komplikovalo dojezdy řidičů kamionů domů na víkendy.

Na druhé straně snaha o co nejspravedlivější stanovení sazeb mýta, kde k emisní třídě, počtu náprav a druhu použité komunikace přibyla ještě hmotnost vozidla a denní doba, přinesla hodně rozsáhlý sazebník s nepatrnou přirážkou v nočních hodinách.

Generální tajemník Sdružení Vojtěch Hromíř novou situaci okomentoval: „Budou-li po vládou schválené změně mýtných sazeb následovat avizované kroky na podporu tuzemských autodopravců, věřím, že celkově jejich pozice v mezinárodní soutěži nebude oslabena, ale spíše naopak. Určitě si také budeme pamatovat slib, že k systému stanovování sazeb se vláda po roce vrátí a případná problematická místa upraví.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!