Nákladní vozidla Scania s elektrickým pohonem na vodíkové palivové články budou sloužit firmě Asko

19 února 2020, 13:21

Společnosti ASKO a Scania slaví zahájení provozu čtyř elektrických nákladních vozidel s vodíkovým pohonem a vodíkové čerpací stanice firmy ASKO v norském Trondheimu.

Nákladní vozidlo Scania s elektrickým pohonem

V rámci elektrifikace těžkých užitkových vozidel neexistuje univerzální řešení, které by vyhovovalo všem. Jednou z technologických oblastí, na které se společnost Scania ve spolupráci se svým zákazníkem ASKO zaměřuje, jsou nákladní vozidla s elektrickým pohonem na vodíkové články. Toto partnerství nyní přechází do další fáze v podobě nasazení čtyř nákladních vozidel do reálného provozu v rámci pilotního projektu, který je jedním z prvních svého druhu. Tento pilotní projekt bude pro obě společnosti základem dalšího vzdělávání a rozvoje v této oblasti.

„Společnost Scania pokračuje v prozkoumávání a využívání nejmodernějších technologií, které podporují přechod na systém dopravy bez fosilních paliv. Velkou část tohoto projektu realizujeme společně s některými z našich nejpokrokovějších partnerů, jako je firma ASKO, v rámci vývoje založeného na spolupráci se zákazníky,“ říká Karin Rådström, vedoucí prodeje a marketingu ve společnosti Scania.

Společnost Scania zaujímá ke svému plánu elektrifikace stejný postoj jako v případě technologie spalovacího motoru, který vychází z mnohostranného přístupu se širokou škálou řešení.

Práce ve společnosti Scania je jako vždy založena na modulárním přístupu. Ve čtyřech nákladních vozidlech nasazených do provozu firmou ASKO je spalovací motor v rámci hnacího ústrojí nahrazen elektromotorem, k jehož pohonu slouží elektřina získávaná z vodíkových článků a z dobíjecích akumulátorů. Zbytek hnacího ústrojí se skládá ze stejných standardních součástí používaných v hybridních nákladních vozidlech a autobusech, které společnost Scania již dodává.

Fakta o nákladním vozidle:

  • přípustná hmotnost vozidla: 26+1 tuna
  • konfigurace: 6×2*4
  • hnací ústrojí: elektromotor s výkonem 290 kW / trvalý výkon 210 kW, dvoustupňová převodovka, maximální točivý moment 2200 Nm
  • kapacita použitých akumulátorů: 56 kWh, Li-ion
  • ontegrovaná nabíječka: 22 kW stř. s nabíjecím rozhraním CCS
  • palivové články: 90 kW PEFC od externího dodavatele
  • nádrž na vodík: 33 kg při tlaku 350 bar
  • odhadovaný dojezd: 400–500 km

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!