Podvody s emisemi se mohou týkat každého druhého nákladního vozidla

18 února 2020, 10:42

V rámci silniční kontroly speciálním útvarem Policie ČR, zabývajícím se odhalováním podvodů v silniční dopravě a technickým stavem vozidel, provedené na konci ledna v Mohelnici, bylo u dvou nákladních vozidel tuzemských dopravců nalezeno zařízení ovlivňující funkci vstřikování močoviny (AdBlue) do výfukového systému pro snižování emisí, čímž byl systém pro snižování emisí deaktivován a nefunkční. O způsobech obcházení systému a jejich odhalování byla policie v nedávné době odborně proškolena organizací TÜV NORD Czech.

Cílem školení, které pro Policii ČR pod záštitou Ministerstva dopravy realizovala TÜV NORD Czech, bylo seznámit posluchače se způsoby manipulace se systémem SCR (Selective Catalystic Reduction) a jejich odhalování.

„Na jednu stranu nás těší, že školení přineslo tak brzký výsledek, na druhou stranu se obávám, že podobných hříšníků se v dohledné době potvrdí celá řada. Statistiky, které máme k dispozici ze zahraničí, potvrzují, že u prověřovaných nákladních vozů se nefunkční systém SCR objevil ve více než 40 %, v dalších 14 % pak byla prokázána záměrná manipulace se softwarem či hardwarem. To je každé druhé kontrolované nákladní auto. U vozidel z východní Evropy se toto číslo odhaduje ještě vyšší“, vysvětluje Ing. Antonín Jedlička, ředitel divize Automotive TÜV NORD Czech.

K manipulaci se systémem SCR dochází hlavně z toho důvodu, že údržba, resp. oprava systému je nákladná, a tudíž majitelé těchto vozidel (platí pro Euro 4, 5 a 6) různými způsoby upravují  systém tak, aby vozidlo bylo provozuschopné a nehlásilo žádnou závadu. Takové vozidlo v danou chvíli produkuje nadměrné množství emisí oxidu dusíku NOX (až 4.500krát více), a jedná se tudíž o vozidlo neschváleného typu.

TÜV NORD Czech se v oblasti snižování emisí angažuje dlouhodobě. Mezi další projekty, do kterých je zapojeno její STK na Černém Mostě, patří např. probíhající kontroly pod záštitou magistrátu hl. města Prahy  a případné  měření emisí u vozidel s podezřením na vymontované či poškozené filtry pevných částic.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!