Firma Continental Barum prezentuje své výrobní výsledky

6 ledna 2020, 12:27

Rok 2019 nebude z pohledu objemu výroby osobních plášťů Continental Barum považován za rekordní. Ve srovnání s rokem 2018 byl však lepší. V průběhu roku proběhlo opět mnoho změn v celoročním plánu a kapacita výroby osobních plášťů (PLT) nebyla naplněna. Za rok 2019 byl ovšem zaznamenán nárůst o více než 200 tisíc kusů oproti roku 2018.

V kategorii PLT bylo vyrobeno 20.013.500 kusů osobních a UHP plášťů. Důležité výrobní ukazatele jako jsou úrazovost, kvalita, efektivita a náklady však zaznamenaly velmi dobrých výsledků ve srovnání s předchozími roky i s koncernovou konkurencí.

K zabezpečení výroby obsluhujícím personálem se vyjadřuje Michal Drábek, ředitel Výroby PLT: „Ve fluktuaci došlo letos ke snížení, trend se otočil. Dochází k postupné stabilizaci personálu.“

Během roku se podařilo prosadit důležité strategické investiční akce, které budou realizovány v následujících letech. Jedná se například o projekt ventilace a chlazení výrobních prostor v hlavní hale, což přinese výrazné zlepšení pracovní podmínek. Pro následující rok je nyní naplánovalo vyrobit mírně vyšší počet, a to 20.250.000 kusů osobních plášťů.

Do výroby komerčních plášťů (CVT) patří dva výrobní segmenty – nákladní a industriální pláště. Vývoj těchto segmentů je na sobě nezávislý a vyvíjí se odlišným způsobem. V posledních letech docházelo k navyšování poptávky po nákladních pláštích, a proto se úměrně k tomu navyšovaly i výrobní kapacity závodu. Pláště industriálního sortimentu se držely dlouhodobě na relativně stejné úrovni.

V druhé polovině letošního roku docházelo ke snižování výroby nákladních plášťů z důvodu poklesu poptávky. V kategorii nákladních plášťů se v roce 2019 vyrobilo 1.472.000 kusů plášťů, což je stejný úroveň jako v předchozím roce. Zásadní navýšení se neplánuje ani na rok 2020 a momentálně je to 1.405.000 kusů nákladních plášťů.

V industriálních pláštích byl letošní rok oproti roku 2018, a také rokům minulým, výjimečný v tom, že se výroby navýšila o neuvěřitelných 30 %. Vyrobeno bylo více než 167.000 kusů těchto průmyslových plášťů v průměrech od 8 do 20 palců. Roku 2018 bylo toto číslo o 37.000 kusů nižší. Pro příští rok se nyní plánuje vyrobit 160.000 průmyslových plášťů.

Jan Smolka, ředitel Výroby komerčních plášťů, k této situaci poznamenal: „Rok 2019 byl velmi odlišný oproti předchozím letům. Celkové množství vyrobených kusů nákladních plášťů je o 10 % menší než se původně plánovalo. A to jsme se chystali na další navyšování výrobních kapacit v obou výrobních halách. Ovšem zásadní byl pro nás růst v portfóliu industriálních plášťů, kdy především v posledním čtvrtletí roku 2019 jsme denně vyráběli rekordní množství těchto plášťů.“

Výroba vulkanizačních forem se během roku potýkala s nevyvážeností zakázek a s rozdílnou složitostí forem. Přesto bylo vyrobeno 1.295 kusů forem a tím bylo dosaženo historicky nejlepšího výsledku. I ve výrobě modelů a patních kruhů došlo k navýšení počtu vyrobených kusů v porovnání s minulým rokem. Lamely se vyrábí převážně vlastními silami, a to SLM 3D tiskem. Modelů se v roce 2019 vyrobilo 583 kusů a lamel 1.265.000 kusů.

Po zimní odstávce a preventivních opravách či rekonstrukcích se stroje ve výrobě osobních plášťů opět rozjedou od 3. ledna 2020 a ve výrobě nákladních plášťů od 6. ledna 2020.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!